Ελλάδα

Ωριωνίδες: Ποιες ώρες να παρατηρήσετε τα πεφταστέρια

Απόψε το βράδυ κοιτάμε τον ουρανό! Οι Ωριωνίδες κορυφώνονται στην Ελλάδα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Διαβάστε τι είναι οι Ωριωνίδες.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μια νέα βροχή από «πεφταστέρια», οι Ωριωνίδες, κορυφώνεται απόψε στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι Ωριωνίδες είναι μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. Φέτος αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους το βράδυ της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου.

Τι είναι οι Ωριωνίδες

Οι Ωριωνίδες είναι στην πραγματικότητα πεφταστέρια.  Είναι δηλαδή διάττοντες αστέρες, υπολείμματα υλικών που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Αυτά τα υπολείμματα φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα.

Μία βροχή μετεώρων ή ορθότερα βροχή διαττόντων αστέρων είναι ένα ουράνιο φαινόμενο. Συμβαίνει όταν η Γη διέρχεται μέσα από σμήνη σωματιδίων μετεωρικής ύλης. Η ύλη αυτή προέρχεται συνήθως από κομήτες που έχουν μερικώς ή ολικώς διαλυθεί. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε ορισμένη ημέρα του έτους. Συγκεκριμένα, όταν η Γη βρίσκεται στη τομή της τροχιάς της με τη τροχιά κάποιου κομήτη ή πολύ κοντά σ΄ αυτήν.

Αν η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο και η τροχιά του κομήτη πλησιάζουν αρκετά η μία την άλλη σε κάποια περιοχή, τότε η γη θα περνά μέσα από αυτό το «ρεύμα μετεωροειδών» επί λίγες ημέρες, περίπου τις ίδιες ημερομηνίες κάθε χρόνο. Τότε οι κάτοικοι της Γης παρατηρούν μία βροχή διαττόντων.

https://www.youtube.com/watch?v=6nDco–h8Ac

Γιατί η βροχή αστεριών είναι σπάνια αντιληπτή και ποιες είναι οι καλύτερες ώρες να την παρατηρήσουμε απόψε

Είναι επίσης γεγονός ότι κάθε ημέρα που περνάει πάνω από 100 τόνοι λεπτής σκόνης πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Γης χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Υπολογίζεται ότι 1.000 περίπου από τους διαστημικούς αυτούς «επιδρομείς» είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να αντέξουν το ταξίδι μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας κάθε χρόνο και φτάνουν στην επιφάνεια της Γης ως μετεωρίτες. Επειδή όμως τα 2/3 του πλανήτη μας είναι καλυμμένα με νερό οι πτώσεις αυτές σπάνια γίνονται αντιληπτές.

Οι μικρές αναλαμπές που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό και τις οποίες ο λαός αποκαλεί «πεφταστέρια» δεν είναι παρά μικρά σωματίδια ύλης τα οποία αναφλέγονται από την τριβή τους στην ατμόσφαιρα της Γης. 

Η ευκολότερα παρατηρούμενη (εξαιτίας του καλού καιρού) βροχή διαττόντων είναι οι Περσείδες. Κορυφώνονται περί τις 12 Αυγούστου εκάστου έτους. Η θεαματικότερη όμως ιστορικά (κάθε 33 χρόνια που περνά ο κομήτης της) είναι οι Λεοντίδες.

Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ιδανική ώρα είναι και πριν την αυγή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Λαύριο: Χειροπέδες σε 56χρονο για παρακολούθηση πορνογραφικών παραστάσεων ανήλικης – Η μητέρα φέρεται να εξανάγκαζε την κόρη της να συμμετέχει
Ο κατηγορούμενος φέρεται να παρακολουθούσε μέσω βιντεοκλήσης πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα στις οποίες εξαναγκαζόταν η 12χρονη
Περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας
Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο για το 4χρονο κορίτσι μετά την επίθεση από άγριο ζώο – Στο μικροσκόπιο το ενδεχόμενο να ήταν τσακάλι
Σε εξέλιξη οι έρευνες για την ταυτοποίηση του ζώου μέσω γενετικού υλικού - Οι δήμοι ζητούν μέτρα για την απομάκρυνση άγριων ζώων από κατοικημένες περιοχές
Διάδρομος νοσοκομείου
Φωτιά σε Βοιωτία και Αττική: «Έχουν καεί σπίτια στην Ψάθα» - Εκκενώσεις σε Κανδήλι, Άνω Βλυχάδα, Άγιο Κωνσταντίνο και «ασπίδα» των πυροσβεστών στη ΒΙ.ΠΕ. που πλησιάζουν οι φλόγες
Μετά τις 15.00 το μεσημέρι έγιναν πολλές αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα μπαράζ μηνυμάτων του 112 για εκκενώσεις περιοχών
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Νέα αναζωπύρωση στο νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς: Συναγερμός σε Μέγαρα και Βλυχάδα
Στη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βοιωτία στις 31 Ιουλίου και μαίνεται στη Δυτική Αττική εξακολουθούν να επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές με πλήθος υδροφόρων οχημάτων
Φωτιά στα Μέγαρα
Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες για τη φωτιά στη Βοιωτία - Αντιμέτωποι με τέσσερα κακουργήματα
Στο επίκεντρο της έρευνας η κατασκευή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό πάρκο - Εξετάζεται συμπληρωματική κατηγορία μετά το δυστύχημα με τα ελικόπτερα στην Ψάθα
Φωτιά