Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Οροπέδιο Λασιθίου: Αναβαθμίζεται το σπήλαιο Τράπεζας, το μυθικό «Κρόνιο»

Οροπέδιο Λασιθίου: Αναβαθμίζεται το σπήλαιο Τράπεζας, το μυθικό «Κρόνιο»

Ένα σπουδαίο σπήλαιο του οροπεδίου Λασιθίου, το σπήλαιο Τράπεζας το μυθικό «Κρόνιο» στο Τζερμιάδων, το οποίο έχει κατοικηθεί από τα νεολιθικά χρόνια και έχει δώσει σπουδαία ευρήματα του πρώτου Μινωικού πολιτισμού αναβαθμίζεται με δαπάνες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης υπέγραψε την άμεση έναρξη των εργασιών βελτίωσης και ανάδειξης του σπηλαίου, συνολικού προϋπολογισμού 34.997,40 ευρώ, με στόχο να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή της πρωτεύουσας του δήμου.

Μετά την επίσκεψη του διευθυντή της εφορείας σπηλαιολογίας Ελλάδος αρχαιολόγου Ανδρέα Ντάρλα και την σχετική άδεια της αρχαιολογίας, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου – όπως αναφέρει ο κ. Στεφανάκης- ως αρωγός του υπουργείου Πολιτισμού, ανέθεσε σε εξειδικευμένη τεχνική εταιρεία το έργο με τίτλο «Βελτίωση προσβασιμότητας και ανάδειξη σπηλαίου Τραπέζας», το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων αποξηλώσεις ξυλείας και λοιπών υλικών, περίφραξη με ειδικό συρματόπλεγμα για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου από την παράνομη βόσκηση, επιστρώσεις με ειδικού τύπου πλάκες στον δρόμο πρόσβασης, αλλά και τοποθέτηση ξύλινης περίφραξης.

Η αναβάθμιση του μνημείου, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, αποτελεί την εκπλήρωση ενός πάγιου αιτήματος των κατοίκων και των τουριστικών παραγόντων, καθώς πλέον θα μπορούν οι χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής να επισκέπτονται με άνεση το Τζερμιάδων και το σπουδαίο σπήλαιο Τραπέζας, που συνδέεται μυθολογικά με τη λατρεία του Κρόνου.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, έχουν προωθηθεί και θα προωθηθούν κι άλλα έργα που συνδέονται με τον πολιτισμό με στόχο το Λασίθι να αποτελεί εκτός των άλλων και «ένα μοναδικό τόπο διανυκτέρευσης, εμπειριών, δροσιάς και ξεκούρασης μέσα στην καρδιά του θερμού ελληνικού καλοκαιριού».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις