Ελλάδα

Όχι στο δεύτερο αίτημα για έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Απορρίφθηκε και το δεύτερο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των τριών εκ των οκτώ αξιωματικών. Είχε προηγηθεί η εισαγγελική πρόταση να μην εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί.

Νωρίτερα, την απόρριψη του δεύτερου αιτήματος των Τουρκικών αρχών πρότεινε η εισαγγελέας, Ράνια Σταθέα, με μια εμπεριστατωμένη πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών.

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε “προσχηματικό” το νέο αίτημα των δικαστικών αρχών της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνοντας πως “υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί και ταυτόχρονα οι Τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων και τονίζουν πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαίωμα κλπ, προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς”. Η κυρία Σταθέα επισήμανε στην αγόρευση της ότι προκύπτει “πασιφανές και αβίαστα ότι πρόκειται περί στοιχείων που είχαν τεθεί υπόψη συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης”.

Επιπλέον, η εισαγγελέας τόνισε “τα στοιχεία είχαν εξαρχής τεθεί υπόψη” και χαρακτήρισε προσχηματική την ενέργεια των τουρκικών αρχών, επισημαίνοντας ότι απαξιώνουν και περιφρονούν οι τουρκικές αρχές το γεγονός ότι η αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο.

Επιπλέον τόνισε πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνοούμενη πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν σεβασμό της ζωής, δεν μπορεί να συνενώσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι. Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν προσωπικής ανεξαρτησίας και υπακούουν στο Σύνταγμα και στο νόμο και δεν ακούν σε κελεύσματα και ανέφερε παραδείγματα μεγάλων δικαστικών λειτουργών του παρελθόντος.

Την επόμενη εβδομαδα οι συζητήσεις για τους υπόλοιπους πέντε

Οι υποθέσεις των υπολοίπων πέντε αξιωματικών θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών προσδιορίστηκαν για τις 3 και 4 Μαίου 2017. Για την προσεχή Τετάρτη θα συζητηθεί το θέμα της έκδοσης των τριών και την επόμενη ημερα Πέμπτη των υπολοίπων 2.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού: «Δέχτηκα απειλές εγώ και η οικογένειά μου για την προανακριτική για τα Τέμπη»
«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ξέρω με ποιους τα ‘χω βάλει», τονίζει σε συνέντευξή της η Μαρία Καρυστιανού μετά από καταγγελία στο ελληνικό FBI για απειλές που δέχτηκε η ίδια και η οικογένειά της
Η Μαρία Καρυστιανού
3
Ένας 38χρονος κουρέας πνίγηκε στη Χαλκιδική – «Ήταν υγιής και γυμνασμένος, δεν ξέρουμε τι έγινε» λένε οι συγγενείς του
«Είπε στον φίλο του ότι θα έμπαινε να κολυμπήσει γιατί μετά ήθελαν να πάνε για φαγητό και δεν ήθελε να κολυμπήσει μετά με γεμάτο στομάχι» λέει ο αδερφός του άτυχου 38χρονου
Ο 38χρονος που πνίγηκε στη Χαλκιδική 1
«Πήγε να βοηθήσει έναν άνθρωπο, και την χτύπησε το φορτηγό, "έφυγε" σαν ήρωας», λέει ο σύζυγος της αστυνομικού που πέθανε στη Χαλκιδική
Η σύζυγος μου γύριζε από την υπηρεσία της στις 5 Απριλίου, δεν μπόρεσε να τραβήξει τον ξαπλωμένο και τους χτύπησε το φορτηγό και τους δύο», εξηγεί ο σύζυγος της 46χρονης που πέθανε μετά από 2μηνη νοσηλεία
Η 46χρονη αστυνομικός που παρασύρθηκε από φορτηγό τον Απρίλιο και κατέληξε στις 14 Ιουνίου 1