Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

“Όχι” του ΣτΕ σε αποζημίωση συγγενών κτηνοτρόφισας που την πάτησε αρκούδα!

“Όχι” του ΣτΕ σε αποζημίωση συγγενών κτηνοτρόφισας που την πάτησε αρκούδα!
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση συγγενών κτηνοτρόφισας, η οποία έχασε τη ζωή της, όταν την πάτησε καφέ αρκούδα.

Οι συγγενείς διεκδικούσαν αποζημίωση ύψους 950.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν όταν συνέβη το μοιραίο. Όλα τα δικαστήρια ωστόσο μέχρι και ο ανώτατος βαθμός, το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψαν τις αιτήσεις κρίνοντας ότι η Πολιτεία είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων από την προστατευόμενη  ursus arctos (καφέ αρκούδα).

Το μοιραίο περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2003  κτηνοτρόφισα 85 ετών βρέθηκε νεκρή από το σύζυγό της 500 μέτρα από την καλύβα που έμεναν μαζί με τα ζώα τους. Η καλύβα ήταν σε απόσταση 5 χ.λ.μ. από το κοντινότερο χωριό. Από την ιατροδικαστική έκθεση προέκυψε ότι ο θάνατος της  85χρόνης επήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές  κακώσεις που προκλήθηκαν  από πόδι αρκούδας. Ο σύζυγος και τα δύο παιδιά της κτηνοτρόφισας προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και αξίωσαν να τους καταβάλει το Δημόσιο  950.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατό της.

Οι συγγενείς της κτηνοτρόφισας επικαλείτο ότι οι φορείς του Δημοσίου δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα (απόλυτη αδράνεια) για την  προστασία του αγροτικού πληθυσμού (ανθρώπινης ζωής) ο οποίος διαβιεί με τις αρκούδες, δηλαδή ότι δεν υπήρχαν ηλεκτροφόρες περιφράξεις για να μην προσέρχονται οι αρκούδες στα κτήματα,  δεν διατέθηκαν Ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι για τον εκφοβισμό και την προειδοποίηση του πληθυσμού  για την  ύπαρξη αρκούδας, δεν υπήρξαν χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων έτσι ώστε να μην αναζητούν τροφή και δεν φυτεύτηκαν  οπωροφόρα δένδρα ώστε να βρίσκουν τροφοί.

Από το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο απορρίφθηκε η αίτησή τους ως αβάσιμη. Την ίδια τύχη είχε η αίτησή τους και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 2905/2017), αλλά εκεί απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.

Η Δικαιοσύνη κατέληξε πως  είχαν ληφθεί από τους φορείς του Δημοσίου όλα τα αναγκαία μέτρα σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων. Κι αυτό διότι έχουν ληφθεί αγροπεριβαλλοντικά μέτρα στις προστατευόμενες περιοχές τόσο για την  επιβίωση της καφέ αρκούδας, όσο και του πληθυσμού που βρίσκεται κοντά στις προστατευόμενες περιοχές, καθώς επίσης έχουν ληφθεί  προληπτικά μέτρα για την επιβίωση της φαιάς άρκτου και την αποτροπή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό περιβάλλον, αλλά και για την προστασία των κατοίκων. Μεταξύ αυτων φυτεύτηκαν  δωρεάν 100.000 οπωροφόρα δένδρα για την εξεύρεση τροφής, διατέθηκαν 183 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε μελισσοκόμους, όπως διατέθηκαν και 200 ποιμενικοί σκύλοι σε κτηνοτρόφους.

Στην κρίση της Δικαιοσύνης συνεκτιμήθηκε το γεγονός ότι στην προανάκριση ο σύζυγος είχε καταθέσει ότι η  γυναίκα του είχε αντιληφθεί την παρουσία αρκούδας κοντά στο σπίτι τους και στη στάνη των ζώων τους. Παρ΄ όλα αυτά απομακρύνθηκε μόνη της 500 μέτρα από την καλύβα τους, ενώ ποτέ δεν ζήτησαν να πάρουν δωρεάν ποιμενικό σκύλο, αλλά ούτε υπήρχε κοντά χώρος αποθήκευσης απορριμμάτων η χωματερή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις