Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πάγωμα μισθών και πάλι στο τραπέζι

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να “παγώσουν” για τρία χρόνια οι μισθοί στο Δημόσιο…

 

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση για περικοπή του 14ου μισθού, δηλαδή του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας σε δημοσίους υπάλληλους τώρα η κυβέρνηση σκέφτεται άλλες λύσεις για εξοικονόμηση χρημάτων.
 
Τη Δευτέρα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα των μέτρων στην επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου που θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η εναλλακτική πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να «παγώσουν» για τρία χρόνια οι μισθοί στο Δημόσιο και ταυτόχρονα να γίνουν δραστικές περικοπές στις πολλαπλές αμοιβές στελεχών του Δημοσίου.
 
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιμένει στην πρόταση για πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως και ταυτόχρονα θέλει να μπει “πλαφόν” στο σύνολο των αμοιβών που μπορεί ένας εργαζόμενος να εισπράττει από το Δημόσιο.
 
Στην πρόταση αυτή εκτιμά ότι θα βρει σύμφωνη και την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς τα μέτρα αυτά είχαν περιληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που είχε υποβληθεί τον περασμένο Ιούνιο στις Βρυξέλλες.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει στήριξη από ομολόγους του στην ΕΕ, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κάνει και ταξίδι αστραπή σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία. 

Ο υπουργός θα πάει την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ταξιδέψει στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λεγκάρντ και την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό του κ. Αλιστερ Ντάρλινγκ.

 
Την Δευτέρα αναμένονται στην Ελλάδα και εκπρόσωποι του οίκου Μoody΄s για να εξετάσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. 

Χθες ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμα (δείτε τη σχετική είδηση) ενώ η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι όλες οι χώρες έχουν ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Μετά τή Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μπαρόζο, δήλωσε βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει (δείτε τη σχετική είδηση).

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. φέρουν κοινή ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα. “Αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα μέλος έχει επίδραση σε όλες τις άλλες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια ενιαία νομισματική μονάδα. Γι’αυτό φέρουμε όλοι κοινή ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα”, σημείωσε η ίδια στη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Βόννη, στη δυτική Γερμανία. 

Η Ελλάδα έχει τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων της στην προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων με το χρέος της, υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε μια νομισματική ζώνη στην οποία υπάρχει πλήρης συμπαράσταση»

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των spreads (δείτε εδώ), αλλά και τη νέα άνοδο στο Χρηματιστήριο (δείτε εδώ).

Ωστόσο ο διεθνής Τύπος εξακολουθεί να “πυροβολεί” την Ελλάδα (δείτε σχετική είδηση).

Διαβάστε επίσης πως η γερμανική οικονομία οδεύει ολοταχώς προς επιτήρηση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε