Κυριακή, 5 Μαΐ
20oC Αθήνα

Παγώνη: Κανείς δεν θα τηρήσει τα μέτρα – Ρεβεγιόν μόνο με όσους μένουμε στο ίδιο σπίτι

Παγώνη: Κανείς δεν θα τηρήσει τα μέτρα – Ρεβεγιόν μόνο με όσους μένουμε στο ίδιο σπίτι

Ξεκάθαρη ήταν η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο newsit.gr. Όπως είπε μόνο αν τα κρούσματα ήταν λιγότερα από 200 και οι ΜΕΘ αποσυμφορημένες θα συζητούσε το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν 9 άτομα στο ίδιο σπίτι.

Έκκληση προς όλους τους Έλληνες απευθύνουν οι επιστήμονες, ζητώντας τους όχι μόνο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά και να… ξεχάσουν τα ρεβεγιόν ακόμα και με στενά συγγενικά τους πρόσωπα. Μπορεί οι οδηγίες της πολιτείας να επιτρέπουν στα εορταστικά τραπέζια την παρουσία 9 ατόμων ή δύο οικογενειών, ωστόσο οι γιατροί θεωρούν ότι ακόμα κι αυτό είναι επικίνδυνο για την εξάπλωση του.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί αλλα αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Ο αριθμός των θανάτων, των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ αλλά και των ατόμων που νοσηλεύονται με Covid – 19 παραμένει σε υψηλά επίπεδα», λέει στο newsit.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη και προσθέτει: «Η παρουσία εννέα ατόμων στο ίδιο τραπέζι με βρίσκει αντίθετη. Θα πρέπει όλοι τις γιορτές των Χριστουγέννων να τις περάσουν αυστηρά με την οικογένεια τους».

Click4More Τα σπίτια κύρια εστία μετάδοσης του κορονοϊού – Έρευνα «βόμβα» ενόψει Χριστουγέννων

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες η μετάδοση του ιού σε εσωτερικούς χώρους  μπορεί να γίνει σε διάστημα οκτώ λεπτών. «Υπάρχει περίπτωση να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας; Όταν θα καθίσουν να φάνε θα βγάλουν τις μάσκες. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε όλους από ένα ασυμπτωματικό άτομο. Θέλει μεγάλη προσοχή. Θα πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν μόνο με τις οικογένειας μας», λέει η Ματίνα Παγώνη.

Το ιδανικό σενάριο για να μπορούσε να βρει ασφαλή εφαρμογή – και πάλι με επιφυλάξεις – το ρεβεγιόν με την παρουσία των εννέα ατόμων θα ήταν μόνο στην περίπτωση που τα καθημερινά κρούσματα ήταν λιγότερα από 200 κι είχαν αποσυμφορηθεί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έχουμε εξάρσεις των  ιών. Σκεφτείτε τι θα γίνει εάν δεν κρατήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος ο οποίος αναφέρει ότι κατά τη περίοδο των εορτών δεν θα πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο.  «Ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος. Η κινητικότητα θα αυξήσει τα κρούσματα, τη νοσηρότητα και τον αριθμό των θανάτων. Από το τι θα κάνουμε τώρα εξαρτάται η σφοδρότητα του τρίτου κύματος», δήλωσε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις