Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Παγώνη: Σκληρό lockdown σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Παγώνη: Σκληρό lockdown σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Για την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μίλησαν το πρωί της Τετάρτης (10/2) στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, και ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. Εξήγησαν, δε, ότι η απόφαση για «σκληρό» lockdown στην Αττική λήφθηκε λόγω της αυξανόμενης διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Σχετικά με την εφαρμογή lockdown, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Πάτρα. Από την πλευρά του, το ίδιο και ο κ. Καπραβέλος για τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική, όπως είπε κ. Παγώνη, τα 166 από τα 230 κρεβάτια ΜΕΘ είναι καλυμμένα, δηλαδή μόλις 64 είναι κενά και η κάλυψη είναι της τάξης του 72% κάλυψη. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες οι 64 κενές κλίνες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε τμήματα Covid και ένα ποσοστό 10% το λιγότερο μπορεί να διασωληνωθεί.

Click4more: Lockdown στην Αττική: Το παρασκήνιο της απόφασης – Σκέψεις να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα

«Δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων. Οι εισαγωγές είναι 208 και τα εξιτήρια 136 εξιτήρια σε μία ημέρα, οπότε υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες» σημείωσε η κ. Παγώνη.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επίσης τόνισε ότι απαιτείται να βρεθεί λύση με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα για να γίνει διαχείριση της κατάστασης. «Τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν και non Covid περιστατικά δεν μπορούν να διαθέσουν άλλες κλινικές για κορονοϊό και πρέπει να βρεθεί λύση για τους επόμενους δύο μήνες με μια μεγάλη ιδιωτική κλινική», πρόσθεσε.

Click4more: Κορονοϊός: Ανοιχτό το lockdown στη Θεσσαλονίκη – Ποιο είναι το σχέδιο μέχρι τον Μάρτιο

Σχετικά με τη διάρκεια που θα πρέπει να έχουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τόνισε ότι απαιτούνται 15 ημέρες και από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν αυτό το διάστημα φτάνει ή δεν φτάνει. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι δεν θα κάνουμε παρέλαση την 25 Μαρτίου, καθώς δεν έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί.

Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η Αττική ζει το σενάριο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Για την Θεσσαλονίκη είπε ότι η επιδημιολογική της εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε λίγο πριν τον Νοέμβριο και η κάλυψη κλινών γύρω στο 50%, αλλά λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για μέτρα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις