Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Παγώνη στο newsit.gr: «Τα κρούσματα κορονοϊού έτσι όπως πάει η ιστορία δεν πρόκειται να μειωθούν»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Τα κρούσματα κορονοϊού έτσι όπως πάει η ιστορία δεν πρόκειται να μειωθούν. Με τα δεδομένα που έχουμε δεν υπάρχει καμία ελπίδα απ ότι φαίνεται μέχρι τώρα. Ενώ σκοπός είναι να μειωθούν, ωστόσο βλέπουμε αύξηση. Θεωρώ πως η επιτροπή θα αναγκαστεί να πάρει κι άλλα πιο αυστηρά μέτρα». Αυτό είπε μιλώντας στο newsit.gr η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

«Η χρήση της μάσκας επιβάλλεται αυτή την στιγμή να γίνεται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Θα περιμένουμε ακόμα 10 μέρες, αλλά αν δεν δούμε τα κρούσματα να μειώνονται, θα αναγκαστούμε να περάσουμε και σ αυτό το μέτρο δεν υπάρχουν πολλές λύσεις. Για μένα ο κάθε ένας από μόνος του θα πρέπει να φοράει παντού την μάσκα του, τι περιμένουμε να μας το επιβάλλουν».

Προσλήψεις για να λειτουργούν σωστά οι ΜΕΘ

Την ίδια ώρα οι εργασίες στο νοσοκομείο “Σωτηρία” εντατικοποιούνται, ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες να παραδοθούν τα πρώτα 20 με 30 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, μια δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη προειδοποιεί πως πρέπει άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες πρόσληψης επιπλέον προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν. 

Όπως εξηγεί στο newsit.gr επιβάλλεται εδώ και τώρα να εκλείψουν τα φαινόμενα με γιατρούς και νοσηλευτές που μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, καθώς το μόνο που δημιουργείται έτσι, είναι επιπλέον τρύπες σ’ ένα σύστημα το οποίο ήδη είναι προβληματικό.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθούν τα πρώτα 20 με 30 κρεβάτια της εντατικής που ετοιμάζεται στο νοσοκομείο “Σωτηρία” και αργότερα θα δοθούν άλλα 20. Αυτό θα είναι μια ανάσα για το κάπως φορτωμένο σύστημα, ωστόσο χρειάζεται αυτή την στιγμή άμεση πρόσληψη προσωπικού. Δεν γίνεται νοσηλευτές και γιατροί να πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Έχουν παρατηρηθεί πολλά τέτοια φαινόμενα με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει με γρήγορες διαδικασίες να πάρουν προσωπικό. Εντατικές χωρίς προσωπικό δεν γίνεται».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Αττική συνολικά είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία. Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Επίσης εκτός από τα 50 κρεβάτια ΜΕΘ του νοσοκομείου “Σωτήρια”, θα δημιουργηθούν επιπλέον στο Γενικό Κρατικός της Νίκαιας 8 κλίνες ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ, δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, της Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε. Σε καλό δρόμο βρίσκεται επίσης και η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος περί των 15 εκατ ευρώ για την κατασκευή 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις