Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Παναγιώτης Μάργαρης: Ο δεξιοτέχνης της κλασικής κιθάρας μιλάει στο newsit.gr

Παναγιώτης Μάργαρης: Ο δεξιοτέχνης της κλασικής κιθάρας μιλάει στο newsit.gr

Με αφορμή τη συναυλία του στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός στις 15 Φεβρουαρίου ο δεξιοτέχνης της κλασικής κιθάρας και ταλαντούχος συνθέτης, Παναγιώτης Μάργαρης, μιλάει στο newsit.gr.

Μια παρέα, καλοκαίρι, στην παραλία. Γύρω από τη φωτιά, κάτω από τα αστέρια. Και μια κιθάρα. Τα κορίτσια ερωτεύονται αγόρια που τα χέρια τους μπορούν να χειρίζονται με μαεστρία τις χορδές. Τα αγόρια φαντασιώνονται να γίνουν ροκ σταρ που το κοινό τους αποθεώνει καθώς “τα σπάνε” με την κιθάρα τους. Δεν υπάρχει εφηβικό όνειρο που δεν έχει φιλοξενήσει μια κιθάρα. Αλλά αυτό το όνειρο είναι το σύνηθες, το mainstream, το δεδομένο, με φόντο τον ερωτικό ήχο των χορδών που πάλλονται. Μια κιθάρα όμως μπορεί να σε ταξιδέψει πολύ πιο μακριά, να σε πάει πολύ πιο ψηλά. Όπως έγινε και στην περίπτωση του Παναγιώτη Μάργαρη, εξελίσσοντας στο έπακρο μια παιδική σύμπτωση!

Οι μουσικές του ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και η δεξιοτεχνία του στην κιθάρα είναι αξιοθαύμαστη. Μόνον αν τον ακούσεις θα καταλάβεις. Οι μουσικόφιλοι τον αγαπούν ιδιαιτέρως. Και οι άνθρωποι της μουσικής τέχνης τον εκτιμούν. Καταξιωμένος κιθαρίστας και συνθέτης μαγεύει το κοινό του σε κάθε εμφάνιση και χαράζει στη μνήμη σου ένα ανεξίτηλο σημάδι.

Σπούδασε κλασική κιθάρα και ανώτατα θεωρητικά. Και τον Ιούνιο του 2000 του απονεμήθηκε το δίπλωμα κλασικής κιθάρας με άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης. Και κάπου εκεί, ξεκίνησε το δικό του μουσικό ταξίδι. Χωρίς σύνορα. Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Αφρική υποκλίνονται στο ταλέντο του και οι συνολικές πωλήσεις της δισκογραφίας του έχουν ξεπεράσει το 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως.

Στις 15 Φεβρουαρίου θα σας απολαύσουμε σε μία συναυλία στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. “Με τη μαγεία της κλασικής κιθάρας”. Μιλήστε μας λίγο για αυτό. 

Είναι μια πολύ σημαντική συναυλία για εμένα. Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός είναι μία ιστορική αίθουσα συναυλιών, με μεγάλο κύρος και πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Στη συγκεκριμένη μουσική παράσταση θα παρουσιάσω σημαντικά κομμάτια από την έως τώρα δισκογραφία μου, κομμάτια από το επερχόμενο άλμπουμ “Total Pop”, καθώς και σε πρώτη δημόσια εμφάνιση, δικές μου ανέκδοτες συνθέσεις.

– Είστε ένας πολύ επιτυχημένος κιθαρίστας και συνθέτης με διεθνή αναγνώριση. Πόσο κόπο, πείσμα και στοχοπροσήλωση κρύβει πίσω της αυτή η επιτυχία; 

Όλα όσα αναφέρατε σε τεράστιο βαθμό. Χιλιάδες ώρες πειθαρχημένης μελέτης, επιμονή, υπομονή και μεγάλη ψυχική αντοχή. Η κλασική κιθάρα σε υψηλό επίπεδο, απαιτεί έντονη προσήλωση και βαθιά αγάπη για τη μουσική.

– Τι είναι η μουσική για εσάς; 

Η μουσική μπορώ να πω ότι είναι τα πάντα για εμένα. Νιώθω ότι με προφυλάσσει με μοναδικό τρόπο από τους δαίμονες του μυαλού μου και με οδηγεί στη λύτρωση. Η μουσική είναι έρωτας, πάθος και μονάκριβος τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου.

Είμαι ένας τυχερός και ευλογημένος άνθρωπος. Κι αυτό διότι εντελώς συμπτωματικά ασχολήθηκα με την κλασική κιθάρα

– Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη μουσική; Σε ποια ηλικία; Πώς σας οδήγησε ο δρόμος σας στην κιθάρα; 

Η σχέση μου με την μουσική ξεκίνησε όταν ήμουν δεκατριών ετών. Τότε ήταν που ξεκίνησα τις σπουδές μου στο ωδείο με προτροπή των γονιών μου. Κανείς στην οικογένειά μου δεν υπήρξε καλλιτέχνης. Με βάση αυτό το δεδομένο, τολμώ να πω ότι είμαι ένας τυχερός και ευλογημένος άνθρωπος. Κι αυτό διότι εντελώς συμπτωματικά ασχολήθηκα με την κλασική κιθάρα. Απλά, όταν πήγα με την μητέρα μου στο ωδείο για πληροφορίες, η διευθύντρια του ωδείου με προέτρεψε να διαλέξω την κιθάρα. Με το επιχείρημα ότι είναι ένα μουσικό όργανο το οποίο μπορεί κάποιος να το μεταφέρει εύκολα σε αντίθεση με το πιάνο. Ενστικτωδώς συμφώνησα. Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το μαγικό ταξίδι.

Η σύμπτωση που έγινε διεθνής καριέρα. Το πείσμα, η προσπάθεια, η ασταμάτητη δουλειά. Οι δαίμονες του μυαλού που μετουσιώνονται σε μελωδίες. Οι νότες που μπαίνουν στη δική του σειρά και η κιθάρα που στα χέρια του παράγει μαγεία. Αυτό θα πει ευφορία. Πνευματική, ψυχική και σωματική. Αυτό έχουν οι συναυλίες του Παναγιώτη Μάργαρη. Μαγεία. Ενέργεια που σε διαπερνά και σε ταξιδεύει στα συναισθήματα. Εκείνος συνωμοτεί με την πιο πιστή του σύντροφο και το κοινό βιώνει μια μοναδική εμπειρία. Μουσική μυσταγωγία!

– Τι είναι μια κιθάρα για εσάς; 

Μετά από τόσα χρόνια επαφής με αυτήν, μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι η πιο πιστή σύντροφος.

– Τι την κάνει να διαφέρει από τα άλλα μουσικά όργανα; 

Κατά την άποψή μου, η κλασική κιθάρα είναι ο βασιλιάς των μουσικών οργάνων. Κι αυτό διότι είναι πολυφωνική, έχει την ικανότητα να διεισδύει με μοναδικό τρόπο σε όλα τα μουσικά είδη και διαθέτει μία τεράστια γκάμα ηχοχρωμάτων. Επίσης την αγκαλιάζεις και νιώθεις τους κραδασμούς της ενώ παίζεις.

– Έχετε πάντα μία μαζί σας, όπου και να πάτε;

Όχι φυσικά. Έχω την ανάγκη να την αποχωρίζομαι ενίοτε. Με αυτόν τον τρόπο, γεμίζουν ξανά οι μπαταρίες μου και επανέρχομαι δριμύτερος.

– Πότε είστε πιο δημιουργικός, στα εύκολα ή στα δύσκολα, όταν είστε ευτυχισμένος ή όταν είστε πεσμένος;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, όταν είμαι ευτυχισμένος. Όταν είναι καθαρή και φωτεινή η ψυχή μου, γίνομαι απόλυτα δημιουργικός. Η μιζέρια και η κατάθλιψη είναι εχθρός της δημιουργίας. Τα μελαγχολικά κομμάτια τα συνθέτω και τα ερμηνεύω με απολύτως φορτισμένο τρόπο, όταν είμαι καλά μέσα μου. Όμως θέλω να τονίσω, ότι ένας καλλιτέχνης γίνεται πιο γοητευτικός για τους ακροατές, όταν έχει ζήσει πολλές εμπειρίες σε όλους τους τομείς. Και ευχάριστες και δυσάρεστες. Γι’ αυτό εξάλλου όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε και καλύτεροι ερμηνευτές. Αν δεν τσαλακωθεί ένας μουσικός στη ζωή του, συνήθως οι ερμηνείες του είναι αποστειρωμένες και αδιάφορες.

«Η μιζέρια και η κατάθλιψη είναι εχθρός της δημιουργίας. Τα μελαγχολικά κομμάτια τα συνθέτω και τα ερμηνεύω με απολύτως φορτισμένο τρόπο, όταν είμαι καλά μέσα μου»

– Η έμπνευση έρχεται συνήθως μέρα, νύχτα ή παντού και πάντοτε; 

Εγώ προσωπικά είμαι κυρίως άνθρωπος της νύχτας. Οι νυχτερινές ώρες με γοητεύουν περισσότερο και με κάνουν πιο δημιουργικό.

– Πόσες κιθάρες έχετε; Έχετε ακόμα την πρώτη σας κιθάρα; 

Έχω πέντε κιθάρες. Την πρώτη μου κιθάρα δεν την έχω πια. Θυμάμαι πάντως ότι ήταν ένα φθηνό όργανο το οποίο όμως σηματοδότησε όλη μου την πορεία.

– Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ήχο της κιθάρας; 

Μαγικό, μεταφυσικό και ταυτόχρονα αληθινό, γήινο και βαθιά ερωτικό. Πορεία που σημαδεύτηκε από αμέτρητες χρυσές στιγμές. Μελωδίες που φέρουν την υπογραφή του και μπήκαν σε χιλιάδες σπίτια σε όλον τον κόσμο. Χορδές που μάγεψαν τεράστιες προσωπικότητες της μουσικής πραγματικότητας. Ταλέντο που παράγει χειροκρότημα. Ασταμάτητο.

– Οι πωλήσεις σας ξεπερνάνε το 1.000.000 παγκοσμίως. Πώς σας κάνει να νιώθετε αυτό; 

Με κάνει να νιώθω ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες και μου δίνει κίνητρο ώστε να εξελιχθώ όσο το δυνατόν περισσότερο. Εξάλλου ως στάση ζωής, πάντα αισθάνομαι ότι βρίσκομαι ακόμα στην αρχή και διαρκώς θέτω στον εαυτό μου υψηλότερους στόχους.

– Ποιες είναι οι στιγμές της καριέρας σας που σας έχουν σφραγίσει; Ποιες είναι εκείνες οι στιγμές που νιώσατε πραγματικά υπερήφανος για τον εαυτό σας;

Είναι αμέτρητες οι στιγμές αυτές. Και έχουν να κάνουν με το χειροκρότημα και την αποδοχή του κοινού στο τέλος μιας συναυλίας. Όταν νιώθω ότι συγκεντρώνομαι, ότι βυθίζομαι στη μουσική και ότι ερμηνεύω με όλη μου την ψυχή ένα κομμάτι, τότε νιώθω βαθιά υπερήφανος.

– Έχετε συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Al Di Meola, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σταμάτης Κραουνάκης, Ελένη Βιτάλη, Χρήστος Λεοντής, Μάριος Φραγκούλης, Μιχάλης Χατζηγιάννης κ.α. Έντονες φυσιογνωμίες της μουσικής τέχνης. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας μερικές στιγμές που έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη σας; 

Είμαι ευτυχής, διότι έχω κάνει πολύ σημαντικές συνεργασίες. Με κάποιους από τους καλλιτέχνες που έχω συνεργαστεί, υπάρχει μεγάλη αγάπη και σε ανθρώπινο επίπεδο. Πάντα θυμάμαι τις υπέροχες στιγμές που έχω ζήσει με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στις συναυλίες μας στο εξωτερικό, τις βόλτες μας στο Μανχάταν, στη Βοστώνη και σε όλη την Ευρώπη. Όπως επίσης τη βαθιά αγάπη και την απόλυτη χημεία που αισθάνομαι στα ρεσιτάλ μας με την Ελένη Βιτάλη.

«Ο Μίκης είναι ένας παγκόσμιος μύθος της μουσικής. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτόν τον άνθρωπο»

– Τι σήμαινε για εσάς η συνεργασία σας με τον Μίκη Θεοδωράκη και τι σας “κληροδότησε” αυτή η στιγμή; 

Ο Μίκης είναι ένας παγκόσμιος μύθος της μουσικής. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτόν τον άνθρωπο. Η συνεργασία μου μαζί του αποτελεί σίγουρα μια κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου. Πάντα έχω στο μυαλό μου τις απίστευτες ιστορίες που μου έχει διηγηθεί και τις πολύτιμες συμβουλές του. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι κατά τη γνώμη μου ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας και μακάρι όλοι μας να φτάσουμε στην ηλικία του, έχοντας αυτή τη μοναδική πνευματική διαύγεια.

– Τον Ιούλιο του 2017 βραβευτήκατε από την UNESCO για την προσφορά σας στον πολιτισμό. Πώς σας έκανε να νιώσετε αυτό και ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις; 

Σίγουρα ένιωσα μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Αυτή η βράβευση με παρότρυνε ώστε να συνεχίσω να είμαι δημιουργικός και καλλιτεχνικά ανήσυχος έως το τέλος της ζωής μου.

– Η “εκπαίδευση” στην κιθάρα σταματάει ποτέ; 

Στην κλασική κιθάρα πάντα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Λίγες μέρες αποχής αρκούν ώστε να επιφέρουν πτώση της δεξιοτεχνίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις άπειρες δυνατότητες που έχει ως όργανο, καθιστούν αναγκαία τη λογική του αιώνιου μαθητή.

– Διδάσκετε κιθάρα. Ποια είναι τα πρώτα λόγια που λέτε στους μαθητές όταν τους “συστήνετε” στον κόσμο της μουσικής και των χορδών μιας κιθάρας;

Τους συμβουλεύω να έχουν υψηλούς στόχους και η κιθάρα να υπάρχει στη ζωή τους όπως το φεγγάρι, το οποίο πάντα είναι στη θέση του ό,τι και να συμβεί. Επίσης, τους προειδοποιώ ότι χωρίς καθημερινή πολύωρη μελέτη, υπομονή και επιμονή δεν θα φτάσουν ποτέ σε υψηλό επίπεδο.

– Εσείς ποιον κιθαρίστα θαυμάζετε;

Εκτιμώ πολλούς κιθαρίστες. Δεν μπορώ να πω ότι θαυμάζω συνολικά κάποιον. Παλαιότερα ως σπουδαστή, με επηρέασαν πολύ ο John Williams και ο Paco De Lucia.

Ο Παναγιώτης Μάργαρης κρατάει στα χέρια του νότες, ήχους, ρυθμούς και παράγει μικρά θαύματα. Θαύματα που έχουν υπόσταση μόνο αν τα μοιράζεσαι. Θαύματα που θα γίνουν η γέφυρα να επικοινωνήσεις με την ψυχή σου. Αυτό δεν κάνει άλλωστε η μουσική; Κρατάει στα χέρια του, με ανοιχτό μυαλό, την κλασική κιθάρα και ενώνει διαφορετικούς κόσμους με κοινό σημείο εκείνον και τη διαφορετικότητά του…

«Αν υποθετικά ήμουν καταδικασμένος να μην παίξω ξανά σε ακροατές και να ακούω μόνο εγώ τον εαυτό μου, σίγουρα θα σταμάταγα»

– Τι πιστεύετε ότι είναι η μουσική για τον άνθρωπο; 

Η μουσική για τους ανθρώπους, είναι η γέφυρα επικοινωνίας με την ψυχή και τα συναισθήματα.

– Από την κιθάρα σας ακούγονται ο Μίκης Θεοδωράκης αλλά και οι Queen. Οι Beatles αλλά και ο Μάνος Χατζιδάκις. Ένα πολύχρωμο και αντιφατικό μερικές φορές ταξίδι. Είστε έτσι και σαν άνθρωπος; 

Σαν άνθρωπο με γοητεύουν πολύ οι διαφορετικότητες σε όλους τους τομείς. Δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί φυσικά η μουσική. Με εξιτάρει αφάνταστα η προοπτική της ένωσης της κλασικής κιθάρας με όλα τα μουσικά είδη.

– Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τη σχέση ενός επιτυχημένου κιθαρίστα και συνθέτη με την κιθάρα του; Είναι κομμάτι του εαυτού σας, είναι σύμμαχος; Οι αναμνήσεις σας συνδέονται όλες με μια κιθάρα ή με τη μουσική;

Η κιθάρα είναι για μένα ο απόλυτος συνοδοιπόρος. Αδυνατώ να θυμηθώ τον εαυτό μου χωρίς αυτήν. Οι αναμνήσεις μου φυσικά, δεν συνδέονται όλες με την κιθάρα. Όμως σε όλες μου τις εμπειρίες και μνήμες, η μουσική πάντα κάπου υπάρχει σαν χάδι και άγγιγμα.

– Ένας επιτυχημένος συνθέτης σκέφτεται με ήχους; Μεταμορφώνει στιγμές και συναισθήματα σε μουσική; Τι σημαίνει συνθέτης για εσάς; 

Ο συνθέτης είναι ένας απόλυτος δημιουργός. Έχει στα χέρια του νότες, ήχους, ρυθμούς, συγχορδίες και ηχοχρώματα. Αν τα χρησιμοποιήσει όλα αυτά με γνώση, ταλέντο, συναίσθημα και φαντασία μπορεί να δημιουργήσει ένα μικρό θαύμα. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να δημιουργήσει κάτι εντελώς ακαλαίσθητο.

– Η κιθάρα είναι ίσως από τα πιο γοητευτικά μουσικά όργανα και χωράει παντού. Σε μια μεγάλη παρέα ή στη μοναξιά. Ποια πλευρά της σας εκφράζει περισσότερο; 

Αν υποθετικά ήμουν καταδικασμένος να μην παίξω ξανά σε ακροατές και να ακούω μόνο εγώ τον εαυτό μου, σίγουρα θα σταμάταγα. Κι αυτό διότι η μουσική έχει νόημα, μόνο όταν την μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους.

– Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια μελλοντικά σας σχέδια; 

Σύντομα θα κυκλοφορήσει το νέο μου άλμπουμ με τίτλο “Total Pop”, στο οποίο διασκεύασα και ερμήνευσα όμορφα τραγούδια της διεθνούς Pop μουσικής σκηνής. Και φυσικά θα συνεχίσω τις συναυλίες μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είτε με ατομικά ρεσιτάλ, είτε σε συνεργασία με την σπουδαία ερμηνεύτρια Ελένη Βιτάλη. Το ντουέτο με την Ελένη Βιτάλη το αγαπάω πολύ και νομίζω ότι στην φωνή της Ελένης, έχω βρει το έτερον μου ήμισυ όσον αφορά τις γυναίκες ερμηνεύτριες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις