Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Πανελλήνιες 2018: Άγχος της πρεμιέρας – Βατά τα θέματα – Κριτική ματιά για το εκπαιδευτικό σύστημα [pics, vids]

Πανελλήνιες 2018:  Άγχος της πρεμιέρας – Βατά τα θέματα – Κριτική ματιά για το εκπαιδευτικό σύστημα [pics, vids]

Αισιοδοξία αλλά και αγωνία της πρεμιέρας για τους υποψήφιους στις πανελλαδικές. Σχετικά εύκολα κρίνονται τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Για την Παιδεία και την Εκπαίδευση, όροι σχεδόν ταυτότημοι που εναλάσσονται, κλήθηκαν να γράψουν την Παρασκευή οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών της Γ’ τάξης ημερήσιων και Δ’ τάξης εσπερινών γενικών  λυκείων.  Το σημερινό θέμα προέρχεται από άρθρο του Δημήτρη Μαρωνίτη το 2009 στην εφημερίδα Το Βήμα. Αναφορικά με το θέμα της Έκθεσης, λοιπόν, ως ρίζα και κορμός ενός πολύκλαδου δένδρου, η λέξη παιδεία (δυσμετάφραστη ή και αμετάφραστη στις ξένες γλώσσες) εμφανίζει εξελισσόμενο, σημασιολογικό και λειτουργικό εύρος και βάθος. Οι αρχές της ανιχνεύονται στον Αισχύλο και στον Σοφοκλή, δηλώνοντας κατ’ αρχήν την τροφή και την ανατροφή ενός παιδιού, αλλά και την καλλιέργεια ενός δένδρου. Στον Πλάτωνα η λέξη σαφώς πλέον αναβαθμίζεται και αναδεικνύεται σε μέτρο γνώσης και αρετής, καλύπτοντας τελικώς τόσο την πλατωνική οντολογία όσο και την πλατωνική επιστήμη. Η ίδια λέξη θεωρείται στην ελληνική αρχαιότητα ενίοτε συνώνυμη της νεαρής ηλικίας, παραπέμποντας στην παιδαριώδη φλυαρία και ανοησία αφενός, το παίγνιο (ως διασκέδαση ή ως φιλόσοφη μέθοδο) αφετέρου.

Τι λένε οι υποψήφιοι των Πανελληνίων

Σχετικά εύκολα χαρακτηρίζει η υποψήφια τα σημερινά θέματα της Παιδείας-Εκπαίδευσης στις Πανελλαδικές. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η άποψή της είναι προσωπική επειδή είχε διαβάσει:

Βατά είναι τα θέματα, σύμφωνα με άλλον μαθητή που, όπως ακούγεται, έχει πάντως έτοιμη δουλειά. Να μπει και αργότερα να διευθύνει την εταιρεία του πατέρα του:

Λίγο άγχος, παραδέχεται ότι έχει ο τρίτος. Επισημαίνει όμως ότι το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται βελτιώσεις και να μην δίνει μόνο ξερές γνώσεις. Το όνειρό του λέει πως είναι να γίνει μουσικός:

Τέλος, ένας καθηγητής αναφέρεται στην πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και στον αριθμό των εισακτέων:

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις