Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πανελλήνιες 2018: Οι Υπουργικές Αποφάσεις για την πρόσβαση υποψηφίων στην Τριτοβάθμια

Πανελλήνιες 2018

Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι Υπουργικές Αποφάσεις για τις Πανελλήνιες 2018 σχετικά με την πρόσβαση υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τι ισχύει.

Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν στην πρόσβαση των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τις Πανελλήνιες 2018.

Οι αποφάσεις για τις Πανελλήνιες 2018 όπως ανακοινώθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας

Στο ΦΕΚ 983 τ.Β΄/2018 δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση «Πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), και για ποσοστό θέσεων 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Τμήματα Σχολών των Πανεπιστημίων καθώς και προσαύξηση του ποσοστού αυτού κατά 5% για εισαγωγή σε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κατ’ εξαίρεση για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Στο ΦΕΚ 949 τ.Β΄/2018 δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση «Τροποποίηση της αριθμ.Φ.253/128314/Β6/2002 (ΦΕΚ 1538 Β΄) υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει» στην οποία ορίζονται οι Σχολές, τα Τμήματα ή οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.

Καθορίστηκαν τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων για τις Πανελλήνιες 2018, των οποίων τα γνωστικά αντικείμενα είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς των ΕΠΑ.Λ. για πρόσβαση των αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4386/2016 (ΦΕΚ 83 Α΄), του ν. 4186/2013 και του ν. 4473/2017 (ΦΕΚ 78 Α΄) όπως ισχύει.

Τι συμβαίνει με τα ειδικά μαθήματα

Για τις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα οποία απαιτείται εξέταση και σε ειδικά μαθήματα (Ξένη Γλώσσα, Μουσική και Σχέδιο), οι υποψήφιοι/-ες εξετάζονται και στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα, εφαρμοζόμενων αναλόγως των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων γίνεται σε κοινά θέματα με τους/τις υποψήφιους/-ες των Πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Όπου απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα πρέπει ο βαθμός να είναι ίσος με το μισό τουλάχιστον του μέγιστου δυνατού. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα.

Δικαίωμα υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου προτιμήσεων υποψηφίων για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων του άρθρου 1 της παρούσας έχουν οι υποψήφιοι/-ες, οι οποίοι/-ες έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με το ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Τι ισχύει για το Μηχανογραφικό Δελτίο

Το Μηχανογραφικό Δελτίο υποβάλλουν οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες 2018 ηλεκτρονικά με τις προτιμήσεις των Τμημάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας. Με τη δήλωση του ο/η υποψήφιος/-α προσδιορίζει για ποιες Σχολές ή ποια Τμήματα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής.

Η συμπλήρωση της σειράς προτίμησης γίνεται με συνεχόμενη αύξουσα αρίθμηση για όλες τις Σχολές ή τα Τμήματα ή τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, που επιθυμεί ο/η υποψήφιος/-α, είτε αυτά είναι ενταγμένα στον αντίστοιχο Τομέα αποφοίτησής του/της είτε είναι ενταγμένα στην Κοινή Ομάδα.

Τρόπος εξέτασης πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων

Για τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων ισχύουν τα ακόλουθα:

α. Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις.

β. Ο τρόπος εξέτασης των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων ορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω κοινά στοιχεία για τα εξεταζόμενα μαθήματα:

1. Ορίζονται τέσσερα (4) θέματα, κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας.

2. Κάθε ένα από τα τέσσερα (4) θέματα μπορεί να περιλαμβάνει από ένα (1) έως και πέντε (5) ερωτήματα, με
δυνατότητα υποερωτημάτων.

3. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25% σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) θέματα. Σε περίπτωση που ένα θέμα αναλύεται σε περισσότερα από ένα ερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για το θέμα αυτό κατανέμεται ισότιμα στα ερωτήματα ή διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε κάθε ένα από αυτά, καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους/στις υποψηφίους/-ες γραπτώς.

Τι δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι/-ες στις Πανελλήνιες 2018, κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους τα εξής. Βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Επιτρέπονται μόνο τα αντικείμενα που αναφέρονται στις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι/-ες είναι οι επιτηρητές/-τριες.

Η ταυτότητα του/της υποψήφιου/-ας ελέγχεται με: α) Το δελτίο αστυνομικής ταυτότητάς τους ή άλλο επίσημο πιστοποιητικό για την ταυτότητά τους έγγραφο, που φέρει επικυρωμένη φωτογραφία τους και β) Το δελτίο εξεταζόμενου/-ης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις