Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Πανελλήνιες: Στο ΣτΕ δύο υποψήφιοι – Ζητούν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα του 2016!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων των γενικών Λυκείων του έτους 2016 θα κριθούν από το Γ´ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με το καθεστώς της πρότυπης δίκης.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν δυο υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (Ιατρική Σχολή), οι οποίοι δεν εισήχθησαν, καθώς κόπηκαν στο μάθημα της έκθεσης, παρότι είχαν ψηλή βαθμολογία. Οι δύο υποψήφιοι των Πανελλαδικών ζητούν από την Δικαιοσύνη να ακυρωθούν οι πίνακες των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων του έτους 2016, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εισαγωγής του νόμου 4186/2013.

Οι δυο υποψήφιοι ζητούν από το ΣτΕ με επίκεντρο το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας να ερευνηθεί, πρώτον, εάν η εξέταση του εν λόγω μαθήματος αποτελεί κριτήριο πρόσφορο, προκειμένου το σύστημα εισαγωγής στις ιατρικές σχολές να ανταποκρίνεται στις επιταγές των άρθρων 4, 5 και 16 του Συντάγματος. Δεύτερον, ζητούν να εξεταστεί εάν ο νομοθέτης όφειλε να προβλέψει σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με συντελεστές βαρύτητας για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, και, πάντως, με τέτοιο καθορισμό συντελεστών βαρύτητας ώστε να αναδεικνύονται περισσότερο τα μαθήματα προσανατολισμού και να μειώνεται η βαρύτητα του μαθήματος γενικής παιδείας και εάν συνάδουν με την αρχή της αξιοκρατίας οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις κατά το σκέλος εκείνο που παραλείπουν να προβλέψουν διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ αντίθετα προβλέπουν προνομιακή μεταχείριση υπέρ των αθλητών που έχουν διακριθεί.

Επιπλέον, τονίζουν ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία προβλέπει μετεγγραφές των φοιτητών μεταξύ των ΑΕΙ (από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά ΑΕΙ) σε ποσοστό 15% και θέτουν το ερώτημα εάν «είναι σύννομη η μη πλήρωση των θέσεων, που κενώνονται στα περιφερειακά Πανεπιστήμια από τις εν λόγω μετεγγραφές, από τους επιλαχόντες υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε