Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πανεπιστήμια – Κορονοϊός: Στα έδρανα από σήμερα οι φοιτητές – Ποια ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα

Πανεπιστήμια – Κορονοϊός: Στα έδρανα από σήμερα οι φοιτητές – Ποια ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα

Ξεκινούν σήμερα τα δια ζώσης μαθήματα στα πανεπιστήμια, στα οποία η παρακολούθηση θα μπορεί να γίνεται είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης κορονοϊού, είτε με βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από εργαστηριακό έλεγχο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως κάποια πανεπιστήμια θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν καλύτερα για την ορθή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Έτσι, τα πανεπιστήμια που θα ανοίξουν τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου είναι τα: 

  • ΑΠΘ
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • ΠΑΜΑΚ
  • Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τα πανεπιστήμια που υποδέχονται από σήμερα φοιτητές και καθηγητές είναι το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως στα πανεπιστήμια θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις ανά σχολή, καθώς κάποιες σχολές θα ανοίξουν αυτή την εβδομάδα, ενώ κάποιες άλλες την επόμενη.

Πως θα μπαίνει κάποιος στα πανεπιστήμια

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό εμβολιασμού για φοιτητές και καθηγητές είναι πολύ υψηλό, κάτι που γεννά αισιοδοξία για τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ, φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό για να εισέρχονται στους χώρους του πανεπιστημίου θα πρέπει: 

  • να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή
  • να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
  • να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Σημειώνεται πως τα μαθήματα θα γίνονται υποχρεωτικά δια ζώσης, ενώ έχει δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης και εργαστηριακών τεστ. 

Τονίζεται πως πλέον παρέχεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων, καθώς έχουν εκταμιευθεί για αυτό τον σκοπό 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα Πανεπιστήμια.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ παράλληλα θα τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και απολύμανσης. Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύουν για τα πανεπιστήμια.

Το υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα ΑΕΙ. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις