Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πανσέληνος Ιουλίου: Ένα μαγευτικό φεγγάρι «πάρκαρε» στο Ναύπλιο – Απίστευτες εικόνες

πανσέληνος

Η πανσέληνος του Ιουλίου… υψώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 23.07.2021, πάνω από το κάστρο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, χαρίζοντας μοναδικές εικόνες σε ντόπιους και επισκέπτες της Αργολίδας.

Πρόκειται για το φεγγάρι πριν την μεγαλύτερη πανσέληνο όλου του έτους, στις 21 Αυγούστου και παρότι φαίνεται από την Πέμπτη το βράδυ σαν… ολόγιομο, θα ολοκληρωθεί ακριβώς στις 05:36 τα ξημερώματα του Σαββάτου, 24.07.2021.

Δείτε τις μαγευτικές εικόνες του argolikeseidhseis.gr

Τι είναι το «Φεγγάρι του Ελαφιού»

Το όνομα «Φεγγάρι του Ελαφιού» προήλθε από την παράδοση που θέλει τα κόκκινα ελάφια να αναπτύσσουν βελούδινο τρίχωμα. Επίσης, τη συγκεκριμένη περίοδο, τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών είναι στην πλήρη ανάπτυξή τους.

Λέγεται πως οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής τού έδωσαν αυτό το όνομα, καθώς τότε οι λαοί δεν χώριζαν τον χρόνο σε μήνες, αλλά σε Πανσελήνους. Για παράδειγμα, αντίστοιχα, η πανσέληνος του Ιουνίου λέγεται «Φεγγάρι της Φράουλας», του Σεπτεμβρίου «Φεγγάρι της Σοδειάς», του Οκτωβρίου «Φεγγάρι των Κυνηγών» κ.ο.κ.

Μάλιστα, πιστεύεται ότι η πανσέληνος επηρεάζει τον ύπνο μας. Συγκεκριμένα όταν έχει πανσέληνο ο άνθρωπος χρειάζεται περισσότερη ώρα να κοιμηθεί με αποτέλεσμα να μην κοιμάται καλά.

Η ελληνική λέξη «Σελήνη» ετυμολογικά ανάγεται στη λέξη «σέλας» που σημαίνει φως. Στη Θεογονία του Ησιόδου η θεότητα Σελήνη, αναφέρεται ως κόρη του Υπερίωνα και της Θείας, ήταν αδελφή του Ήλιου και της Ηούς (Αυγής) και συχνά απεικονίζεται ως θηλυκή μορφή με το δίσκο της ημισελήνου στο κεφάλι της.

Ο Θαλής ο Μιλήσιος, για παράδειγμα, πίστευε ότι ο δορυφόρος μας ήταν φτιαγμένος από τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένη και η Γη, ενώ ο Δημόκριτος υποστήριζε ότι οι διαφορές του φωτισμού της οφείλονταν στην ύπαρξη βουνών και κοιλάδων. Κι έτσι από την κλασική ακόμη εποχή, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι μπόρεσαν να διαλευκάνουν αρκετά από τα μυστήρια της Σελήνης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις