Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πανσέληνος: Πότε κοιτάμε ψηλά

Πανσέληνος: Πότε κοιτάμε ψηλά

Αυγουστιάτικη πανσέληνος και μία μερική έκλειψη Σελήνης θα συνυπάρξουν απόψε. Δείτε πότε πρέπει να είστε με τα μάτια ψηλά στον ουρανό!

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι ένας ακόμη λόγος που αγαπάμε τον μήνα αυτό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μία ακόμη έκπληξη επιφυλάσσει ο ουρανός το βράδυ της Δευτέρας. Εκτός από την πανσέληνο, θα έχουμε και μια μερική έκλειψη Σελήνης.

Πότε θα συμβεί

H αυγουστιάτικη πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας. Η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας.  Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές της πανσελήνου και της έκλειψης το φαινόμενο αυτό είναι εντυπωσιακό. Από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.

Η έκλειψη της Σελήνης

Αναλυτικά, η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 20:23 από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική. Η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα, στις 20:23. Η μέγιστη έκλειψη θα λάβει χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.

Εκδηλώσεις

Για την απόλαυση της αυγουστιάτικης πανσελήνου, οι εκδηλώσεις είναι πολλές και με ελεύθερη είσοδο. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοικτό στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν τη Σελήνη και την μερική έκλειψή της. Ειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για το φαινόμενο.

Παράλληλα, μουσική βραδιά για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, με τίτλο «Μελωδίες στην Πανσέληνο», συνδιοργανώνουν ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς και οι Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαιολογικών Χώρων-Μνημείων Πειραιώς σήμερα, Δευτέρα 7 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ.μ στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς (Χαρ. Τρικούπη 31).

Δείτε εδώ και άλλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλη την Ελλάδα για να δείτε την πανσέληνο και την μερική έκλειψη Σελήνης με τον πιο ρομαντικό τρόπο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις