Δευτέρα, 6 Μαΐ
21oC Αθήνα

Πανσέληνος της Φράουλας: Βίντεο από την διαφορετική Πανσέληνο Ιουνίου

Πανσέληνος της Φράουλας

Στις 28 Ιουνίου εθεάθη ένα σπάνιο φαινόμενο, γνωστό ως “strawberry moon”! Τι είναι όμως η Πανσέληνος Ιουνίου ή αλλιώς Πανσέληνος της Φράουλας…

Στην Ελλάδα στις 7:53 π.μ. σύμφωνα με το timeanddate.com, είχαμε το strawberry moon! Σε άλλες χώρες, η Πανσέληνος Ιουνίου που ονομάζεται και Πανσέληνος της Φράουλας, ήταν βράδυ και ήταν άξια θαυμασμού. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που μάγεψε όσους κατάφεραν να το δουν! Πόσα πράγματα όμως γνωρίζετε για αυτήν;

Πανσέληνος: Τι είναι

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.

Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα). Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Η πανσέληνος συνδέεται παραδοσιακά στη λαϊκή αντίληψη με την αϋπνία, τις επιληπτικές κρίσεις (από όπου και η συνώνυμη λέξη «σεληνιασμός» για την ασθένεια επιληψία) και διάφορα μαγικά «φαινόμενα» όπως η λυκανθρωπία.

Πανσέληνος της Φράουλας (strawberry moon): Γιατί ονομάζεται έτσι

Η Πανσέληνος της Φράουλας πήρε το όνομα της από αρχαίες φυλές Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής οι οποίοι θεωρούσαν ότι με την εμφάνιση της πανσελήνου ήταν καιρός να μαζέψουν τα φρούτα του καλοκαιριού.

Το strawberry moon θεωρείται σημαντικό και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Στην Ελλάδα πιο πρόσφατα παρατηρήθηκε το 2016 και μάλιστα τότε είχε “πέσει” την ίδια μέρα με το θερινό ηλιοστάσιο. Επειδή οι φράουλες ήταν άγνωστες στην Ευρώπη το αποκαλούσαν «το τριανταφυλλένιο φεγγάρι» . Επίσης αλλού το αποκαλούσαν το «καυτό φεγγάρι» ή το «μελένιο φεγγάρι».

Η φετινή Πανσέληνος Ιουνίου συνέπεσε με τον μήνα του θερινού ηλιοστασίου, το οποίο ήταν στις 21 Ιουνίου. Δείτε τα βίντεο από μέρη που φάνηκε στον ουρανό ξεκάθαρα.

Πηγή βίντεο: Sparkey

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις