Ελλάδα

«Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα, ελάχιστοι μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι καρχαρίες αποτελούν το Νο 1 τρόμο για τους κολυμβητές και όσους κάνουν αθλήματα στη θάλασσα σε όλο τον κόσμο και τον τελευταίο καιρό έχουν κάνουν αρχίσει συχνές εμφανίσεις σε ελληνικά νερά με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία.

Οι ειδικοί λένε, βέβαια, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, καθώς στη Μεσόγειο και τα ελληνικά νερά πάντα υπήρχαν διάφορα είδη καρχαριών. Μάλιστα μιλάνε για 35 ήδη καρχαριών και εξηγούν ότι οι εμφανίσεις τους είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια.

Τονίζουν όμως, ότι οι περισσότεροι από τους καρχαρίες αυτούς είναι μικρού μεγέθους και ελάχιστοι είναι επικίνδυνοι και μπορούν να επιτεθούν σε ανθρώπους.

Ο καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Τσίκληρας ξεκαθάρισε μιλώντας σήμερα (4.7.2023) στον ΑΝΤ1  ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, διότι ελάχιστοι από τους καρχαρίες αυτούς επιτίθενται σε ανθρώπους.

«Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα αλλά από αυτά τα είδη που βλέπουμε, ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο», είπε ο καθηγητής ιχθυολογίας.

 

Ο πιο επικίνδυνος καρχαρίας

Ο Θανάσης Τσίκληρας μίλησε και για τον πιο επικίνδυνο είδος καρχαρία που βρίσκεται στις θάλασσες της χώρας μας και τη Μεσόγειο τονίζοντας: «Ο πιο επικίνδυνος είναι ο «ταυροκαρχαρίας».

«Επιστημονικά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουμε αύξηση. Του χρόνου που θα έχουμε μαζέψει τα στοιχεία του 2023 θα ξέρουμε αν έχουμε αύξηση. Ο αριθμός των ειδών παραμένει ο ίδιος», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Πως πρέπει να αντιδράσουμε αν δούμε καρχαρία

Ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος έστειλε οδηγίες προς λουόμενους μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega και τόνισε τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε στην δυσάρεστη και τρομακτική θέση να δούμε καρχαρία κοντά μας στη θάλασσα.

«Στην περίπτωση που βρεθούμε στη δυσχερή θέση να συναντηθούμε με καρχαρία, απομακρυνόμαστε αργά από το σημείο χωρίς απότομες κινήσεις. Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε», σημειώνει ο Γιάννης Γιόβος.

 

«Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό», συμπλήρωσε ο ιχθυολόγος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μετρό: Μετρό: Κλείνουν δυόμισι ώρες νωρίτερα οι σταθμοί «Ελαιώνας», «Κεραμεικός» και «Μοναστηράκι»
Ο ΟΑΣΑ θα θέσει σε προσωρινή λειτουργία, από Κυριακή έως Πέμπτη και από τις 21:40 έως τη λήξη της κυκλοφορίας του Μετρό, τη λεωφορειακή γραμμή Χ24 «Στ. Μετρό Σύνταγμα – Στ. Μετρό Αιγάλεω»
μετρο
Εφιαλτική νύχτα στην Εύβοια που «κόπηκε» στα δυο από την κακοκαιρία – Πλημμύρισαν σπίτια, ζημιές σε δρόμους
Η κατάσταση σε αρκετά σημεία παραμένει δύσκολη και απαιτείται αυξημένη προσοχή από κατοίκους και οδηγούς, ιδιαίτερα σε δρόμους όπου έχουν συσσωρευτεί νερά, λάσπες και φερτά υλικά
Κακοκαιρία στην Εύβοια
Ανανεώθηκε πριν 38 δευτερόλεπτα
Καιρός σήμερα: Βροχερός με τη θερμοκρασία στους 24 βαθμούς – Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ, στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές-βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ
Γκρίζα σύννεφα
«Ο Μαζωνάκης πέθανε, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι»: Τα λόγια του 58χρονου γιατρού στα εννέα άτομα που βρίσκονταν στην κλινική κατά την πλασμαφαίρεση
Η «εμμονή» της 56χρονης γιατρού με το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης - Στο «μικροσκόπιο» και η δεύτερη κλινική στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ και η δεύτερη συνάντηση του ζευγαριού μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού
Το εσωτερικό του ιατρείου στο Κολωνάκι όπου κατέρρευσε ο Γιώργος Μαζωνάκης
12
Οι κάτοικοι της Πλάκας ζητούσαν ελέγχους με έγγραφη προειδοποίηση για πιθανή διαρροή αερίου έναν χρόνο πριν την φονική έκρηξη
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας, θα μπορούσε να υπάρξει ξέσπασμα πυρκαγιάς από τη διαρροή φυσικού αερίου, από βραχυκύκλωμα ή από άλλη αιτία» τόνιζε η Κίνηση Κατοίκων Πλάκας, το 2025
Έρευνες στο κτίριο που κατέρρευσε από την έκρηξη στην Πλάκα
93