Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

«Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα, ελάχιστοι μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο»

«Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα, ελάχιστοι μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο»

Οι καρχαρίες αποτελούν το Νο 1 τρόμο για τους κολυμβητές και όσους κάνουν αθλήματα στη θάλασσα σε όλο τον κόσμο και τον τελευταίο καιρό έχουν κάνουν αρχίσει συχνές εμφανίσεις σε ελληνικά νερά με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία.

Οι ειδικοί λένε, βέβαια, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, καθώς στη Μεσόγειο και τα ελληνικά νερά πάντα υπήρχαν διάφορα είδη καρχαριών. Μάλιστα μιλάνε για 35 ήδη καρχαριών και εξηγούν ότι οι εμφανίσεις τους είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια.

Τονίζουν όμως, ότι οι περισσότεροι από τους καρχαρίες αυτούς είναι μικρού μεγέθους και ελάχιστοι είναι επικίνδυνοι και μπορούν να επιτεθούν σε ανθρώπους.

Ο καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Τσίκληρας ξεκαθάρισε μιλώντας σήμερα (4.7.2023) στον ΑΝΤ1  ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, διότι ελάχιστοι από τους καρχαρίες αυτούς επιτίθενται σε ανθρώπους.

«Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα αλλά από αυτά τα είδη που βλέπουμε, ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο», είπε ο καθηγητής ιχθυολογίας.

 

Ο πιο επικίνδυνος καρχαρίας

Ο Θανάσης Τσίκληρας μίλησε και για τον πιο επικίνδυνο είδος καρχαρία που βρίσκεται στις θάλασσες της χώρας μας και τη Μεσόγειο τονίζοντας: «Ο πιο επικίνδυνος είναι ο «ταυροκαρχαρίας».

«Επιστημονικά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουμε αύξηση. Του χρόνου που θα έχουμε μαζέψει τα στοιχεία του 2023 θα ξέρουμε αν έχουμε αύξηση. Ο αριθμός των ειδών παραμένει ο ίδιος», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Πως πρέπει να αντιδράσουμε αν δούμε καρχαρία

Ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος έστειλε οδηγίες προς λουόμενους μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega και τόνισε τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε στην δυσάρεστη και τρομακτική θέση να δούμε καρχαρία κοντά μας στη θάλασσα.

«Στην περίπτωση που βρεθούμε στη δυσχερή θέση να συναντηθούμε με καρχαρία, απομακρυνόμαστε αργά από το σημείο χωρίς απότομες κινήσεις. Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε», σημειώνει ο Γιάννης Γιόβος.

 

«Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό», συμπλήρωσε ο ιχθυολόγος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις