Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Παπαευαγγέλου: Αναμένουμε να αυξηθεί η νοσηλεία των παιδιών – Τι ειπώθηκε στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό στα παιδιά

Παπαευαγγέλου: Αναμένουμε να αυξηθεί η νοσηλεία των παιδιών – Τι ειπώθηκε στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό στα παιδιά

Διαδικτυακή εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 κατά της νόσου του κορoνοϊού, διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντούν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε αρχικά πως η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να χτυπά περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού ή την βρετανική μετάλλαξη.

Ωστόσο αυτό που έχει προκύψει είναι η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των παιδιών όλο το καλοκαίρι και ανέφερε πως «για αυτό αυξάνεται ποσοστιαία και ο αριθμός των κρουσμάτων».

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως « περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων τόσο εξαιτίας των πολλών τεστ που θα πραγματοποιούνται στο σχολείο όσο και στην κινητικότητα των παιδιών. Άρα αναμένουμε να αυξηθεί και η νοσηλεία των παιδιών». 

Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν εμφανιστεί μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου στα αγόρια από 12 έως 17 ετών η κ. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε πως είναι μια αναγνωρισμένη επιπλοκή όμως είναι σπάνια.

«Θέλω να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που έχουμε καθημερινή ενημέρωση σχετικά με το εμβόλιο για το οποίο συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο», τόνισε.

Φέρνοντας ένα παράδειγμα τόνισε πως σε 1.000.000 εμβολιασμούς παιδιών υπολογίζεται ότι «θα γλιτώναμε πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, και δύο θανάτους στις ηλικίες 12 με 17 ετών. Στα 50 με 60 παιδιά θα εμφανιστεί ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας, το οποίο είναι πλήρως αντιμετωπίσιμος». Έτσι κατέληξε πως το όφελος από τον εμβολιασμό είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο.

«Δεν χρειάζεται να κάνουν το τεστ αντισωμάτων τα παιδιά»

Για τον εμβολίασμό των παιδιών που έχουν ήδη νοσήσει η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως δεν χρειάζεται βιασύνη και προέτρεψε να γίνει ο εμβολιασμός έξι μήνες μετά τη νόσηση.

Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων εμφανίστηκε κατηγορηματικά λέγοντας πως δεν ενδείκνυται για τα παιδιά καθώς δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για το πόσο προστατευμένα είναι από τον κορονοϊό.

Για τις παρενέργειες από το εμβόλιο τόνισε πως οι πρώτες εμφανίζοντας ως και μετά από 3 μήνες ενώ για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 12 ετών ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμη κάποια σχετική οδηγία και πως αναμένονται περισσότερες μελέτες για να δοθεί το «πράσινο φως».

Για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή στην Αρκαδία λίγα 24ωρα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer τόνισε πως δεν συνδέεται με αυτό και πως αναμένονται οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις για να υπάρξουν σαφή συμπεράσματα.

 

Δείτε LIVE

Η εν λόγω εκδήλωση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυβερνητικών δράσεων ευαισθητοποίησης, επιστημονικής ενημέρωσης και παρότρυνσης των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ηλικίας 12 ετών και άνω, με στόχο την πληρέστερη θωράκιση της υγείας τους όσο και της δια ζώσης μαθησιακής διαδικασίας, όπως η δημοσίευση λίστας με συχνά ερωτήματα γονέων και απαντήσεις από τους ειδικούς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις