Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος!

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος!
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Την παραίτησή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.
Η συνάντησή τους στο Φανάρι διήρκεσε 1,5 ώρα.
Στη Σύνοδο 9 με 11 Μαΐου θα εκλεγεί ο διάδοχός του.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (04.05.2019) όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε αυτό που όλοι περίμεναν. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υπέβαλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη την παραίτησή του.

Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε καλέσει εκτάκτως στο Φανάρι τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Ο κ. Δημήτριος είχε συνάντηση 1,5 ώρας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και κατά τη διάρκεια αυτής, του υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα την καταθέσει στην Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει από τις 9 έως τις 11 Μαΐου και εκεί θα αποφασιστεί ποιος θα διαδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Οι πληροφορίες τον τελευταίο καιρό ανέφεραν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Τις δυο πρώτες, ο 90χρονος σήμερα Δημήτριος είχε αρνηθεί, την τρίτη, όμως, άλλαξε στάση και το μόνο που ζήτησε ήταν να παραιτηθεί μετά το Πάσχα.

Ανέλαβε τη θέση του το 1999, μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα. Για χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην ομογένεια αλλά τα τελευταία χρόνια η σχέση αυτή είχε διαρραγεί. Αιτία ήταν και η καθυστέρηση στην ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου (αν και τα χρήματα είχαν δοθεί) στο σημείο όπου βρισκόταν πριν από την πτώση των Δίδυμων Πύργων μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μια από τις αιτίες που ουσιαστικά ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ήταν η πρωτοφανής οικονομική κρίση που προκλήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Αρχιεπισκοπή και οδήγησε τον κ. Δημήτριο σε ριζικές διοικητικές αλλαγές. Τα μέτρα τα οποία έλαβε ήταν, μεταξύ άλλων, μείωση κατά περίπου 25% του προσωπικού και μείωση κατά 25% των λειτουργικών εξόδων της Αρχιεπισκοπής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις