Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Παράνομες συνταγογραφήσεις από 29 γιατρούς – Έβαλαν «μέσα» 500.000 ευρώ τον ΕΟΠΥΥ

Παράνομες συνταγογραφήσεις από 29 γιατρούς  – Έβαλαν «μέσα» 500.000 ευρώ τον ΕΟΠΥΥ

Μια μεγάλη απάτη, η οποία «χρέωσε» τον ΕΟΠΥΥ πάνω από 500.000 ευρώ ξεσκέπασε η αστυνομία. Έχουν γίνει πέντε συλλήψεις και εμπλέκονται 29 γιατροί.

Συγκεκριμένα μετά από επιχείρηση της οικονομικής αστυνομίας συνελήφθησαν για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ πέντε μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα. Μεταξύ των δύο αρχηγικών μελών ήταν και ένας πρώην πρόεδρος μεγάλης ομάδας μπάσκετ. 

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε την Πέμπτη και οι κατηγορούμενοι δρούσαν τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018.

Σύμφωνα όσα έχουν γίνει γνωστά τα μέλη της οργάνωσης έκαναν έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Γι’ αυτό τον λόγο είχαν  φτιάξει δίκτυο εταιριών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις εικονικές συνταγογραφήσεις, καθώς εκμεταλλευόταν τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τον Οργανισμό.

Τη διαδικασία της παράνομων συνταγογραφήσεων έκαναν 29 γιατροί από διάφορες ειδικότητες χωρίς να το γνωρίζουν οι ασθενείς. Τα ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων τα έβρισκαν από μέλη της οργάνωσης ή τα έπαιρναν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο που συμμετείχαν μέλη της οργάνωσης.

Προκειμένου να μην καταλάβουν τις κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές συνταγογραφήσεις αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Η οργάνωση εκμεταλλευόμενη το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει και τη δομή και οργάνωση των εταιρειών τους, συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους, βάζοντας αυτή  στη νόμιμη λειτουργία και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Στο κόλπο και «αχυράνθρωποι»

Γι’ αυτό τον λόγο  χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητα τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε με μια από τις ήδη υπάρχουσες.

Η οργάνωση νομιμοποιούσε τα έσοδά της από τις συναλλαγές μεταξύ διαφόρων εταιρειών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από «αχυρανθρώπους», ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν τον αθλητικό σύλλογο που πρόεδρος ήταν αρχηγικό μέλος της οργάνωσης. 

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους Α.Μ.Κ.Α. 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των κατηγορουμένων και στις έδρες επιχειρήσεων  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλήθος εγγράφων (τιμολόγια, αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών, καταστατικά κλπ) που αφορούν τις εμπλεκόμενες εταιρείες

πλήθος επαγγελματικών σφραγίδων εταιρειών,

πλήθος τραπεζικών καρτών ανάληψης χρημάτων,

κινητά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

92.255- ευρώ,

11.350- δολάρια ΗΠΑ,

2.300- λίρες Ηνωμένου Βασιλείου,

πιστόλι με γεμιστήρα και

63 αβολίδωτα φυσίγγια.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις