Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Παρασκευής: Είδαμε την κορύφωση και τώρα έχουμε πτώση στα κρούσματα – Τι δείχνει η θετικότητα

Παρασκευής: Είδαμε την κορύφωση και τώρα έχουμε πτώση στα κρούσματα – Τι δείχνει η θετικότητα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

“Πρέπει να έχουμε δει την κορύφωση περίπου 10 μέρες πριν και υπάρχει  μία αργή αλλά ουσιαστική πτωτική τάση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα”.

“Θα καθυστερήσει βέβαια αυτή η τάση, να τη δούμε στον αριθμό των διασωληνωμένων ή των ανθρώπων των οποίων νοσηλεύονται αλλά είναι αισιόδοξο ότι έχει ξεκινήσει”. Αυτά είπε ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκεύης, μιλώντας στο LiveNews και στον Νίκο Ευαγγελάτο για την πορεία της πανδημίας.

Σε ερώτηση για τα self test και στο κατά πόσο θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ενδεχομένως για ταξίδια εν όψει Πάσχα, ο κύριος Παρασκευής, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των  επιστημόνων που συμβουλεύεται η κυβέρνηση, δήλωσε:

“Ειναι κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε πράγματι. Και γενικότερα, η εφαρμογή των self test, τις προσεχείς ημέρες εκτιμάτε ότι θα ρίξει το φορτίο στην κοινότητα που και αυτό θα βοηθήσει ενδεχόμενη άρση περιορισμών, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του Πάσχα… Και σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση του self test πριν το ταξίδι ή κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην επαρχία κατά τη διάρκεια του Πάσχα, επίσης ένα μέτρο πολύ σημαντικό”.

Τέλος τόνισε ότι “θα εξεταστεί αν μπορεί να γίνει σύσταση για τους εμβολιασμένους, ξεχωριστά”.

Mε τάσεις μείωσης και η θετικότητα

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας έχει πάρει και αυτός την… κατιούσα. Αν και τις Δευτέρες είναι πάντα πολύ αυξημένος, καθώς τις Κυριακές γίνονται ελάχιστα τεστ -και κυρίως από ανθρώπους με συμπτώματα και άρα θετικούς- αυτή τη Δευτέρα, βρίσκεται στο 7,7 με 20.672 τεστ. Τις προηγούμενες Δευτέρες, είναι συνήθως κοντά στο 12…

Όσο για τις υπόλοιπες ημέρες, που γίνονται κατά μέσο όρο 50.000 με 60.000 τεστ, ο δείκτης την τελευταία εβδομάδα, έμεινε κοντά στο 5… 

Θυμίζουμε ότι το όριο συναγερμού είναι το 4. Άρα, πλησιάζουμε στο σημείο που θα “πέσουμε” πια, κάτω από το όριο συναγερμού.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις