Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Παρελθόν από την Παρασκευή το lockdown – Καταργούνται νωρίτερα τα sms σε 13033 και 13032

Παρελθόν από την Παρασκευή το lockdown – Καταργούνται νωρίτερα τα sms σε 13033 και 13032

Πρόσω ολοταχώς προς την… «Ελευθερία», την επιστροφή στην κανονικότητα και την άρση του lockdown βαίνει η χώρα. Ίσως και δυο ώρες μετά η απαγόρευση κυκλοφορίας, σύσταση στους μη εμβολιασμένους να αλλάζουν νομό αφού κάνουν τεστ.

Tην Τετάρτη το απόγευμα, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίες αναμένεται να είναι θετικές, ανακοινώνονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για όσα θα οδηγήσουν στο τέλος του lockdown: επέκταση ωραρίου ελεύθερης κυκλοφορίας, αγορές, SMS, διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Και όπως όλα δείχνουν η άρση των περιορισμών, έρχεται μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 14 Μαΐου… Ένα 24ωρο πριν από το επίσημο άνοιγμα του Τουρισμού.

Τι αλλάζει από την Παρασκευή 14 Μαΐου

Από τις 05:00 το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να αποτελέσει… παρελθόν, η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις μας στο 13033 και στο 13032 για τις αγορές μας.

Την ίδια ημέρα οι αγορές θα γίνονται ξανά με ελεύθερη φυσική παρουσία στα καταστήματα, καθώς καταργείται το click inside και το click away. Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό του θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος.

Click4more Άρση lockdown: Πως θα ταξιδεύουμε από τις 14 Μαΐου σε νησιά και ηπειρωτική χώρα

Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μετά τις 23:00 κατά μία ή και 2 ώρες. Συζητείται να επεκταθεί ακόμη και ως τη 01:00, με στόχο να καταργηθεί το αργότερο ως τα τέλη Μαΐου.

Αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, οι οποίοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Δεδομένου πως ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού σε περιοχές με καλό επιδημιολογικό προφίλ είναι μεγάλος, η σύσταση της κυβέρνησης προς τους μη εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλο νομό, είναι να προηγείται self, rapid ή μοριακό τεστ πριν από το ταξίδι.

“Πάγο” στα σενάρια για “προνόμια” στους εμβολιασμένους

Πριν ακόμη ανοίξει ευρέως στο δημόσιο διάλογο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, έκλεισε η συζήτηση για “προνόμια” σε όσους έχουν εμβολιαστεί, ξεκαθαρίζοντας ότι “η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα, παρά μόνο αν ανοίξει ο εμβολιασμός για όλες τις ηλικιακές ομάδες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα προέκυπταν πολλά νομικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά θέματα από μία τέτοια πρωτοβουλία.

Ιδιαίτερα σταθμίζουν την αντίδραση των νέων, 18-29 ετών, οι οποίοι εύκολα θα μπορούσαν ως αντίλογο να αντιτάξουν το γεγονός ότι για αυτούς δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα των εμβολιασμών. 

Το “Πράσινο Διαβατήριο” και το “τείχος ανοσίας”

Στις 15 Μαΐου, η χώρα ανοίγει επίσημα τις πύλες της στους τουρίστες, με συγκεκριμένο πρωτόκολλο: πιστοποιητικό εμβολιασμού (θα βεβαιώνει ότι έχουν γίνει και οι 2 δόσεις) ή μοριακό τεστ 72 ωρών.

Και σταδιακά από τον Ιούνιο τίθεται σε εφαρμογή από τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. το Πράσινο Διαβατήριο.

«Είναι πολύ σημαντικό που προωθείται το ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, το οποίο αποδεικνύει ότι τη στιγμή που θα ταξιδεύουν δεν νοσούν» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του με τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ, τονίζοντας ότι «αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και ασφαλώς έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού».

Καθοριστικός κρίκος για ένα ασφαλές καλοκαίρι αλλά και για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας, ο εμβολιασμός, με το πρώτο τείχος ανοσίας να αναμένεται να χτιστεί από τις αρχές Ιουνίου.

Μέσα στον Μάιο προγραμματίζεται μεγάλη προμήθεια εμβολίων.

Συγκεκριμένα αναμένουμε

2.150.000 δόσεις από τη Pfizer

350.000 δόσεις από τη Moderna

220.000 + 80.000 δόσεις από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και

450.000 δόσεις από την ΑstraΖeneca.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις