Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Παρέμβαση εισαγγελέα για την κακοδιαχείριση κονδυλίων στο προσφυγικό!

Παρέμβαση εισαγγελέα για την κακοδιαχείριση κονδυλίων στο προσφυγικό!
Reuters

– Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου
– Έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης
– Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων άρχισε να καλεί μάρτυρες μεταξύ αυτών τον αντιστράτηγο ε.α Ανδ. Ηλιόπουλο

Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που φιλοξενήθηκαν σε δημοσιεύματα του Τύπου προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Αφορμή προκειμένου να δοθεί η διαταγή για έρευνα στάθηκαν δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στα οποία περιέχονταν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου. Στη συνέντευξη ο κ. Ηλιόπουλος ο οποίος διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμος, Λέρος, Κως και φυλάκιο Έβρου), παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Η παραγγελία της κυρίας Δημητρίου δόθηκε στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων κα Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ψαρουδάκη άρχισε να καλεί μάρτυρες μεταξύ αυτών τον αντιστράτηγο ε.α Ανδ.Ηλιόπουλο.

Επισημαίνεται πως ο κ. Ηλιόπουλος παρακινούσε στη συνέντευξη του τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα: «Εχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς», ανέφερε. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει αμέσως μετά ότι προκειται για «ψεύδη» και πως «θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για όσα ψευδώς αναφέρει».

Μάλιστα προανήγγειλε την αποπομπή του λέγοντας «ο κ. Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Παρασκευή του είχε δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί».

Απάντηση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, έδωσε ο αντιστράτηγος προκαλώντας τον να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον ισχυρισμό του περί «αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντά μου» καθώς και ποιο σημείο από τις καταγγελίες του είναι αναληθές.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις