Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Δυσαρέσκεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα

Δυσαρέσκεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα
φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Σάρκα και οστά φαίνεται ότι παίρνει η δυσαρέσκεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με αφορμή την κατ’ αρχήν συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα.

Η μεγάλη δυσαρέσκεια που υπέβοσκε τις τελευταίες ημέρες στο Φανάρι εκδηλώθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να καλεί την γενική πρόξενο της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανοπούλου για να ζητήσει από την Αθήνα ενημέρωση για τις εξελίξεις στις σχέσεις της ελληνικής Πολιτείας με την ελλαδική Εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι την επομένη της συνάντησης Τσίπρα – Ιερώνυμου, πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδας, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για επικείμενη συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η κατ’ αρχήν συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.

Από το Φανάρι διαρρέεται, πάντως, ότι: “Η Πράξη του 1928”, σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δηλαδή, ότι οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδας για να διοικούνται, σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Ιερά Σύνοδος για Ιερώνυμο – Τσίπρα

Την ερχόμενη Παρασκευή (16.11.2018) θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει την κατ’ αρχήν συμφωνία, που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών και τη δημιουργία αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σπεύδοντας να καθησυχάσει τον κλήρο που προανήγγειλε κινητοποιήσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε:

“Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα; Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε”, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοκος, συμπληρώνοντας “τι έγινε χθες; Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία”. Όπως είπε πολλάκις, “πρέπει να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί ανησυχούν, πως ότι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς”.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις