Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Πασχαλινά Έθιμα: Κατάνυξη στην Πάτμο και δυναμίτες στην Κάλυμνο

Πασχαλινά Έθιμα: Κατάνυξη στην Πάτμο και δυναμίτες στην Κάλυμνο

Φέτος κάνουμε Πάσχα στην Ελλάδα! Δείτε τα πασχαλινά έθιμα της Πάτμου, της Ρόδου και της Καλύμνου.

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τηρούνται οι θρησκευτικές παραδόσεις του Πάσχα σε ολόκληρη την Ελλάδα, για αυτό χιλιάδες επισκέπτες επιλέγουν τα ελληνικά νησιά για τις μέρες κατάνυξης. Διαβάστε τα πασχαλινά έθιμα της Πάτμου, της Ρόδου και της Καλύμνου.

Πάσχα στην Πάτμο

Από όλες τις τελετές ξεχωρίζει η τελετή του Ιερού Νιπτήρα που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο με ιδιαίτερο τελετουργικό και που αποτελεί μια ξεχωριστή τελετή εδώ και αιώνες.

Λίγο πριν το μεσημέρι στο καθολικό της Μονής, δώδεκα ιερείς και μοναχοί, είναι ντυμένοι μ’ ομοιόμορφα πορφυρόχρυσα βυζαντινά άμφια. Οι μεγάλες καστροκαμπάνες αναπάλλονται στον ρυθμό των ιερών στιγμών και παντού απλώνεται ο Πεντηκοστός ψαλμός σε ήχο βαρύ. Η μεγαλόπρεπη ιερή πομπή, θα αναπαραστήσει τις συγκλονιστικές στιγμές που προηγήθηκαν της σύλληψης του Κυρίου τη Μ. Πέμπτη και συγκεκριμένα τον Μυστικό Δείπνο και την προσευχή στον Κήπο της Γεσθημανής.

Πάσχα στη Ρόδο

Στα χωριά της Ρόδου ξεχωρίζει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα. Σε όλες τις εκκλησίες συγκεντρώνονται μεγάλες κουτσούρες και ξύλα, στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στις οποίες καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα ως τιμωρία για την προδοσία του Ιησού. Το έθιμο αυτό τηρείται σε όλα σχεδόν τα χωριά της Ρόδου επί δεκαετίες.

Μια σημαντική διαφορά, σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας, είναι ότι στα Δωδεκάνησα την ημέρα του Πάσχα δεν περιλαμβάνεται στο μενού ο οβελίας, τα κοκορέτσια και τα συναφή εδέσματα.

Το τραπέζι της Ανάστασης περιλαμβάνει την παραδοσιακή μαγειρίτσα (το βράδυ του Μ. Σαββάτου μετά το Χριστός Ανέστη) και την Κυριακή μεσημέρι τον «Λαμπριάτη» που είναι αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με ρύζι και εντόσθια, που στα χωριά της Ρόδου ονομάζεται «καπαμάς».

Πάσχα στην Κάλυμνο

Στο νησί της Καλύμνου, εντυπωσιακή είναι η Ανάσταση, με τους αυτοσχέδιους δυναμίτες που ρίχνονται και οι οποίοι ταρακουνούν στην κυριολεξία το νησί γεγονός που κάνει τον εορτασμό του Πάσχα ξεχωριστό.

 

Ενώ οι μεγάλοι ασχολούνται με τις πασχαλινές δουλειές και τον εκκλησιασμό, τα παιδιά προετοιμάζονται για την Ανάσταση. Παίρνουν μεγάλα κλειδιά από εκείνα που είχαν οι παλιές κλειδαριές, δένουν με ένα σχοινί το κλειδί με μπαρούτι και βάζουν το καρφί στην τρύπα του κλειδιού, το βράδυ της Ανάστασης το χτυπούν δυνατά στον τοίχο για να εκπυρσοκροτήσει.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε