Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

“Πάτησε” το κουμπί για τις κατεδαφίσεις στο Ελληνικό ο Μητσοτάκης: Ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο

“Πάτησε” το κουμπί για τις κατεδαφίσεις στο Ελληνικό ο Μητσοτάκης: Ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο

Οι μπουλντόζες μπήκαν, οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν και μετά από καθυστερήσεις ετών το μεγάλο έργο στο Ελληνικό, αρχίζει. “Κυψέλη ανάπτυξης” και το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, το χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ούτε μακέτο (για να θυμηθούμε την… ιστορική φράση του Κώστα Σημίτη) ούτε «ανέκδοτο» πια. Τα έργα στο Ελληνικό ξεκίνησαν, οι μπουλντόζες μπήκαν έστω και με καθυστέρηση κι ένα εμβληματικό έργο μπαίνει σε τροχιά.

Το… κουμπί “πάτησε” ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής (03.07.2020) στο Ελληνικό, σε μια συμβολική αλλά ιδιαίτερης σημασίας, κίνηση.

Click4more Ελληνικό: Η παγόδα, το υπόστεγο και το κορυφαίο αρχιτεκτονικό δημιούργημα που δεν θα κατεδαφιστούν

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη δημιουργία 80.000 θέσεων εργασίας λόγω των έργων στο Ελληνικό, ενώ ευχαρίστησε τους υπουργούς που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο “έτρεξαν” το θέμα της επένδυσης, τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και την υπουργό Πολιτισμού, Λήνα Μενδώνη, τους υφυπουργούς Νίκο Παπαθανάση και Δημήτρη Οικονόμου που συνεργάστηκαν άψογα, όπως είπε, με τους γενικούς γραμματείς και όλα τα στελέχη της διοίκησης.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, μια συμβολική μέρα. Γκρεμίζοντας τα παλιά άχρηστα κτίρια του παλιού αεροδρομίου βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο, θα δημιουργηθεί σε αυτόν τον -για 19 χρόνια εγκαταλελειμμένο- χώρο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα κάνουμε μια αρχή, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «αυτό είναι ένα έργο μακράς πνοής. Θα χρειαστεί μπορεί και μια δεκαετία για την πλήρη του ανάπτυξη, αλλά εν προκειμένω κάθε μέρα το ταξίδι -όπως λένε και οι Κινέζοι- ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα και το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα. Και βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε το πρώτο βήμα, να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση μετοχών, ο επενδυτής να κινητοποιήσει εκατοντάδες εκατομμύρια κεφάλαια σε πρώτη φάση και 8 δισ. στην πλήρη του ανάπτυξη, έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες το παρελθόντος».

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, 2500 στρέμματα, αλλά ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης. Στην πλήρη του λειτουργία το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, 10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον, ένα έργο που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα όπως πιστεύω ότι όλοι την οραματιζόμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Όλο το κυβερνητικό επιτελείο, εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν» εξήγησε επίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν και οι αντιλήψεις για το πως αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του δημοσίου χώρου. «Διότι εδώ στο Ελληνικό συγκρούστηκαν για πολλά χρόνια δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Η μια που ήθελε τον χώρο τεράστιο πάρκο, λαχανόκηπο, τελικά μια αντίληψη αδράνειας, και η άλλη αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργική όσμωση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έρχεται και επενδύει σημαντικά κεφάλαια, με το δημόσιο το οποίο θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους κατοίκους της Αττικής» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «σήμερα λοιπόν τραβάμε μια γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Θα είμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Θα ξαναβρισκόμαστε εδώ να επιτηρούμε την πρόοδό του, να βλέπουμε αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια να μετατρέπονται σε κυψέλες δημιουργικής εργασίας, θέσεις εργασίας που είναι τόσο σημαντικές, ειδικά τώρα που η χώρα πλήττεται, όπως και όλος ο κόσμος, από την κρίση του κορονοϊού. Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό ότι σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυστοκίας η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα, το Ελληνικό, ξεκινάει σήμερα να γίνεται πραγματικότητα» τόνισε. 

ΔΕΙΤΕ LIVE : Δεν είναι μακέτα, μπήκαν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό!

Gepostet von NewsIt am Donnerstag, 2. Juli 2020

Στην τελετή έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό

Live | Στην τελετή έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Donnerstag, 2. Juli 2020

Δεν είναι πια… μακέτο! Οι πρώτες εικόνες από τις μπουλντόζες στο Ελληνικό 

Η κυβέρνηση έχει «επενδύσει» πολλά στο Ελληνικό και η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού στην έναρξη των… κατεδαφίσεων είναι συμβολική και με ειδικό βάρος.

Τα έργα έχουν ξεκινήσει από τα ξημερώματα.

Αν και οι κατεδαφίσεις έχουν ξεκινήσει δειλά – δειλά εδώ και κάποιες μέρες, το… γκάζι στις μπουλντόζες στο Ελληνικό “πατήθηκε” σήμερα και μάλιστα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτός από… μακέτο, το Ελληνικό πλέον σταματά να είναι και… ανέκδοτο, αφού τα έργα ξεκινούν ύστερα από καθυστερήσεις και παλινωδίες χρόνων!

Το έργο θεωρείται εμβληματικό λόγω του μεγέθους του και ασφαλώς η πιο μεγάλη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται πως θα κοστίσει περί τα 8 δισ. ευρώ στο σύνολό του και θα δημιουργήσει 12.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και 70.000 στη φάση της ανάπτυξής του.

Το γκρέμισμα κτιρίων συνιστά την πρώτη φάση του έργου, καθώς συνολικά θα γκρεμιστούν 970 κτίρια, με καθημερινή έκδοση διαπιστωτικών πράξεων κατεδάφισης. Στη συνέχεια θα ανεγερθούν το καζίνο, το ξενοδοχείο και το mall και σε δεύτερη φάση θα γίνουν οι δύο μαρίνες, θα διαμορφωθούν οι παραλίες και θα χτιστούν οι κατοικίες.

Η πρώτη φάση ολοκλήρωσης των έργων θα διαρκέσει 3,5 χρόνια και συνολικά το project θα είναι έτοιμο σε περίπου 7-8 χρόνια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ, ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις