Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Πάτρα: Ανοιχτήκαμε οικονομικά, αλλά δεν ανοίξαμε, λένε οι έμποροι στο newsit.gr

Πάτρα: Ανοιχτήκαμε οικονομικά, αλλά δεν ανοίξαμε, λένε οι έμποροι στο newsit.gr

«H Πάτρα δεν αντέχει άλλο!» λέει εμφανώς φορτισμένος στο newsit.gr, ο γενικός γραμματέας του «Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας», Ευθύμιος Μακρής και περιγράφει την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα: «Η εβδομάδα ξεκίνησε με τους πιο άσχημους οιωνούς. Ο κος Πέτσας έφυγε χθες από την Πάτρα με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει γνώμη στον υπουργό Ανάπτυξης. Μας είπε ότι θα προτείνει click away και ισχυρή οικονομική ενίσχυση.  Μας έταξε και τελικά τίποτα δεν πήραμε. Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο. Με το ζόρι συγκρατήσαμε χθες τους εξαγριωμένους εμπόρους».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι έχει προηγηθεί ένα επεισοδιακό Σαββατοκύριακο στην Πάτρα, μετά την απόφαση της περασμένης Παρασκευής, αργά το βράδυ, να μην ανοίξει τελικά το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. 

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού του εκνευρισμού των εμπόρων του νομού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισκέφτηκε χθες Κυριακή, 4 Απριλίου, την Πάτρα δεχόμενος γιουχαΐσματα και έντονες αντιδράσεις. Αυτό που προέκυψε τελικά από τη συνάντησή του με τους εμπόρους και τον δήμαρχο της πόλης, ήταν η ανακοίνωση ενός νέου έκτακτου οριζόντιου μέτρου στήριξης των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο με κρατική εντολή. 

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

«Αν μείνουμε κλειστοί για 15 ημέρες θα καταλήξουμε να πάρουμε τελικά €500» λέει ο κος Μακρής και προσθέτει: «Ο Ασπρόπυργος στην αντίστοιχη ενίσχυση πριν κάποιο καιρό έλαβε €3.000 κατά επιχείρηση. 

Οι καταστηματάρχες είχαν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα και αγόραζαν εμπόρευμα, ανακουφισμένοι μετά από καιρό, με το άνοιγμα της αγοράς που ανακοινώνονταν. Είτε με μετρητά, είτε με επιταγές, ο καθένας έδωσε τουλάχιστον €15.000 για να προμηθευτεί νέο εμπόρευμα.  Τα €1000 που δίνουν τώρα δεν φτάνουν ούτε για να πληρώσουμε τον ΦΠΑ του πρώτου τιμολογίου. Είμαστε κλειστοί 3 μήνες τώρα με ένα σπασμωδικό άνοιγμα τα Χριστούγεννα. Τι να μας κάνουν αυτά τα ψίχουλα;

Αν κάτι θα είχε νόημα για εμάς, αυτό θα ήταν να επιδοτηθούμε βάση του τζίρου του αντίστοιχου μήνα του 2019.  Μιλάμε για επιχειρήσεις που στο 80% τους, είναι είτε επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων είτε οικογενειακά/ μικρά καταστήματα των 3 εργαζόμενων. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε αδιέξοδο και μέσα στα σπίτια τους, στις οικογένειες τους και μέσα στις επιχειρήσεις τους. Είναι αδιανόητο αυτό που μας κάνουν. Είναι λες και βγάζουν μένος στην Πάτρα».

Όσο για τα κηδειόχαρτα και τα σβηστά φώτα σε μερικά από τα καταστήματα της Πάτρας σήμερα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αυτό σύμφωνα με τον κο Μακρή επιλέχθηκε από ελάχιστα καταστήματα. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «δεν είχε απήχηση αυτή η κίνηση. Ο κόσμος απογοητεύτηκε σφόδρα. Και είναι και εκνευρισμένος. Το click away κάτι θα έσωνε.

Θεωρώντας ότι το πρόβλημά τους παραμένει στην ουσία άλυτο, o Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα για να αποφασίσουν τα μέλη του πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Ανάμεσα στις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι θα είναι να μεταβεί στην Αθήνα, κλιμάκιο του εμπορικού συλλόγου για να επιδιώξει συνάντηση είτε με τον υπουργό Ανάπτυξης είτε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Όπως πάντως, εξηγεί ο κος Μακρής, στην ίδια απελπιστική κατάσταση βρίσκεται όλος ο νομός Αχαΐας και όχι μόνο η Πάτρα- «και σε Αίγιο και σε Καλάβρυτα – εκεί έχουν μάλιστα και κλειστό το χιονοδρομικό κέντρο- όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι του νομού είναι στα κάγκελα».

«Ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο» χαρακτηρίζουν τα μέτρα στο Eμπορικό Επιμελητήριο Πάτρας

Σε πιο χαμηλούς τόνους, μιας και μέχρι χθες κρατούνταν μια ήπια στάση αναμονής, η οποία όμως σήμερα ανέβασε ένταση, είναι η αντίδραση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Πάτρας.

Αφού μας είπαν και από εδώ ότι ουσιαστική διαμαρτυρία δεν υπήρξε σήμερα, μας τόνισαν πως οι καταστηματάρχες προχώρησαν και σε άλλα έξοδα την περασμένη εβδομάδα και όχι μόνο στην αγορά εμπορεύματος, όπως πληρωμές λειτουργικών εξόδων, για να υποδεχτούν όπως νόμιζαν το κοινό στα μαγαζιά τους.

Στο εμπορικό επιμελητήριο, το μπαλάκι της ευθύνης δεν το πετούν στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου αλλά κατά βάση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Όπως μας λέει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Πλάτων Μαρλαφάκας: « Η επιτροπή δεν εμπιστεύεται την αγορά. Και έχουν αποτύχει στις αποφάσεις τους στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα. Ο κόσμος κυκλοφορεί παντού χωρίς μάσκες και κλείνουν το λιανεμπόριο στο οποίο τηρούνταν όλα τα πρωτόκολλα. Η ευθύνη είναι δική τους». 

Όσο για τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο κος Μαρλαφάκας τα χαρακτηρίζει «μια …ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο, μια πολύ μικρή ανακούφιση».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις