Ελλάδα

Πάτρα: Γυμναστής ζήτησε μόνο «ψηλές και αδύνατες» μαθήτριες για να συμμετέχουν στην μαθητική παρέλαση

Οι αρχές προχωρούν σε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η συμπεριφορά του γυμναστή παραβίασε τους κανόνες και τις ηθικές αξίες του εκπαιδευτικού συστήματος

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά από την καταγγελία που υπέβαλαν γονείς μαθητριών του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών, σχετικά με τη συμπεριφορά του γυμναστή, ο οποίος φέρεται να επέλεγε μαθήτριες για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, βασιζόμενος στα… λάθος χαρακτηριστικά

Η καταγγελία ήρθε στο φως μόλις χθες (14.03.2025), από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» η οποία επιβεβαίωσε τις κατηγορίες των γονέων, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο γυμναστής του σχολείου, παραβλέποντας τον ρόλο του ως εκπαιδευτικός, φέρεται να επέλεξε τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση με κριτήρια που σχετίζονταν με την εμφάνιση τους.

Ο γυμναστής ζήτησε από τις μαθήτριες να πληρούν χαρακτηριστικά όπως το ύψος, το βάρος και το χρώμα των μαλλιών τους, λέγοντας ότι ήθελε «ψηλές, αδύνατες και κατά προτίμηση καστανές». Η στάση αυτή προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις και δυσαρέσκεια από τους γονείς, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτή η συμπεριφορά είναι προσβλητική και αντιβαίνει στις βασικές αξίες του σχολείου, όπως η ισότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Ορισμένοι γονείς εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η επικέντρωση στην εξωτερική εμφάνιση, με την υποτίμηση άλλων χαρακτηριστικών όπως οι ικανότητες και τα επιτεύγματα των μαθητριών, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμηση των παιδιών, ενισχύοντας την αντίληψη ότι η αξία τους εξαρτάται από την εμφάνιση και όχι από το εσωτερικό τους μεγαλείο και τις δυνατότητές τους.

Μάλιστα, όταν οι γονείς προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του για να ζητήσουν διευκρινίσεις, εκείνος φέρεται να δυσκολεύτηκε να δώσει μια σαφή εξήγηση για τη συμπεριφορά του. Φέρεται να «μάσαγε τα λόγια του», αποφεύγοντας να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του.

Αυτό, φυσικά, ενίσχυσε τη δυσαρέσκεια των γονέων, οι οποίοι, μη βρίσκοντας ικανοποιητικές εξηγήσεις, απευθύνθηκαν και στον διευθυντή του σχολείου, ζητώντας να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο διευθυντής του σχολείου επιβεβαίωσε τα παράπονα και δήλωσε ότι το περιστατικό θα εξεταστεί και ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μη συμβούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους γονείς ότι η σχολική κοινότητα παραμένει προσηλωμένη στις αξίες της ισότητας και της αποδοχής, και ότι η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα, προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα και η ψυχολογία των μαθητών.

Αν και η πλειονότητα της κοινότητας καταδίκασε τη συμπεριφορά αυτή, τονίστηκε η ανάγκη να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία των μαθητών από κάθε μορφή διάκρισης, εκφοβισμού ή στερεοτυπικής σκέψης, καθώς τέτοιες ενέργειες μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην αυτοεκτίμηση των νέων και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Η υπόθεση, όπως αναφέρεται, θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από τις αρμόδιες αρχές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν σε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η συμπεριφορά του γυμναστή παραβίασε τους κανόνες και τις ηθικές αξίες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Παράλληλα, οι γονείς ζητούν την εφαρμογή αυστηρών ποινών και τη λήψη προληπτικών μέτρων σε επίπεδο σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι τέτοια περιστατικά δεν θα ξανασυμβούν και να επανέλθει η εμπιστοσύνη των γονέων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Εκτός από το συγκεκριμένο περιστατικό, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ανάγκη ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ισότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα και την ανάγκη να προστατευτούν τα παιδιά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο 59χρονος που κατηγορείται για κατασκοπεία στην Αλεξανδρούπολη φέρεται να στρατολογήθηκε από Ρώσο ποινικό - «Το έκανα για τη μαμά πατρίδα»
Φέρεται να υποστήριζε ότι έχει υπηρετήσει στη Σιβηρία και ότι λατρεύει τη Ρωσία. Τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του. Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ ο στρατολόγος του
Αλεξανδρούπολη: Ο 59χρονος που κατηγορείται για κατασκοπεία φέρεται να στρατολογήθηκε από Ρώσο ποινικό – «Το έκανα για τη μαμά πατρίδα»
«Τα παιδιά γλίτωσαν από θαύμα» λέει υπάλληλος ξενοδοχείου για τη φωτιά στο Zara στην Πάτρα
«Με έπιασε πανικός, ζαλάδα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω, το πρώτο μέλημα μου εκείνη τη στιγμή ήταν να βγάλω τα παιδιά έξω από το δωμάτιο με ασφάλεια» λέει η υπάλληλος του ξενοδοχείου
Φωτιά στην σκεπή του Zara Home στην Πάτρα
Οικογενειακή τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκροί εντοπίστηκαν μητέρα και γιος μέσα στο σπίτι τους
Τα στοιχεία φέρεται να αποκλείουν εγκληματική ενέργεια και πιθανολογείται ότι πρώτη πέθανε η 78χρονη και ύστερα ο γιος, δίπλα από τον οποίο βρέθηκε ποσότητα χαπιών
Ασθενοφόρο
Ανανεώθηκε πριν 13 λεπτά
«Ο κτηνοτρόφος παρενοχλούσε την κόρη μας» λέει η σύζυγος του 39χρονου για την δολοφονία στο Κιλκίς το 2024
Ο 39χρονος που ήταν μαζί με τον άτυχο 45χρονο το μοιραίο βράδυ, στην απολογία του ανέφερε πως πήγε να ζητήσει τον λόγο απο τον κτηνοτρόφο καθώς, όπως υποστήριξε ο ίδιος, είχε παρενοχλήσει τα δύο ανήλικα παιδιά του
Η κτηνοτροφική μονάδα