Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πάτρα: Ο διάλογος του ζευγαριού με γενετιστή για την 4η εγκυμοσύνη

Ρούλα Πισπιρίγκου Πάτρα Μάνος Δασκαλάκης

Ακόμα ένας αποκαλυπτικός διάλογος έρχεται στο φως, από το TLIVE, για την πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας.

Αυτή τη φορά, στη συζήτηση συμμετέχουν ο Μάνος Δασκαλάκης και η Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά και ένας γιατρός από το Ρίο.

Η συζήτηση αυτή, γίνεται ενώ η 9χρονη Τζωρτζίνα είναι στο νοσοκομείο μετά την ανακοπή, ενώ οι δύο αδελφούλες της έχουν ήδη φύγει από τη ζωή.

Συγκεκριμένα, το ζευγάρι επισκέπτεται τον γιατρό για να μιλήσουν για την πορεία της 9χρονης με την Πισπιρίγκου να ενδιαφέρεται να μάθει για την κατάληξη που είχαν κάποια άλλα παιδιά που νοσηλεύτηκαν στο Ρίο, φωτογραφίες των οποίων υπάρχουν στο γραφείο του γιατρού.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου κοιτά φωτογραφίες παιδιών, με τον γιατρό να της διευκρινίζει…

ΓΙΑΤΡΟΣ: Αυτά είναι παιδάκια που έφυγαν από τη ζωή. 

ΡΟΥΛΑ: Ααα… έφυγαν; 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Ήταν σε εγκεφαλικό θάνατο και έδωσαν τα όργανά τους για να σωθούν κι άλλα παιδάκια.

ΜΑΝΟΣ: Πάνω δεξιά, δεν μοιάζει με την κόρη της …

ΡΟΥΛΑ: Ναι

ΓΙΑΤΡΟΣ: Αυτή η μικρούλα έδωσε την καρδούλα της.

ΡΟΥΛΑ: Να ρωτήσω, το παιδάκι με την ανακοπή, είχε κι αυτό εγκεφαλοπάθεια ή όχι;

ΓΙΑΤΡΟΣ: Αυτή η φωτογραφία είναι δύο χρόνια μετά από αποκατάσταση.

Ο γιατρός τηλεφωνεί σε γενετιστή 

Η Ρούλα Πισπιρίγκου όπως έχει ενημερώσει τον γιατρό διανύει την έκτη εβδομάδα εγκυμοσύνης και το ζευγάρι ζητά τη συμβουλή ενός γενετιστή για το αν θα πρέπει να διακόψει την κύηση ή να φέρει στον κόσμο ένα τέταρτο παιδί μετά από δύο αιφνίδιους θανάτους και μία ανακοπή.

Τότε, ο γιατρός τηλεφωνεί στον γενετιστή. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη και ο γονιδιακός έλεγχος στον οποίο είχαν υποβληθεί οι γονείς.

ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ: Εσείς αυτή τη στιγμή καλείστε ν’ αντιμετωπίσετε το ένα παιδί που είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ταυτόχρονα μια εγκυμοσύνη με αβέβαιο μέλλον. Με βάση το σύνολο της κατάστασης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, ακόμη βρισκόμαστε στην περίοδο της απόφασης.

Εάν εσείς μου λέγατε ότι για εσάς είναι απολύτως αδύνατον να τα διαχειριστείτε όλα μαζί και θα προτιμούσατε να διακόψετε την εγκυμοσύνη και να επικεντρωθείτε στην Τζωρτζίνα, να γίνει ο γενετικός έλεγχος, να πάρουμε τα αποτελέσματα  και στη συνέχεια να γίνει ένας προγενετικός έλεγχος και να φτάσουμε στη γέννηση ενός παιδιού που δεν θα είχε παρόμοια προβλήματα, είναι μια λογική που θα την αποδεχόμουν.

Από την άλλη, αν έχετε μια άλλη λογική η οποία να λέει ότι έχουμε μια εγκυμοσύνη και δεν θέλουμε να διακόψουμε και θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία σ΄ αυτή την εγκυμοσύνη, κι αυτή είναι μια λογική που την καταλαβαίνω. Εσείς θα σκεφτείτε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς και για την οικογένειά σας.  

ΜΑΝΟΣ: Γιατροί στην Αθήνα, αυτή τη στιγμή, είναι σε μια αντίθετη άποψη. Η άποψή τους είναι να διακοπεί η εγκυμοσύνη και μετά αφού βρούμε το γονίδιο, να προχωρήσουμε σε μια τεχνητή γονιμοποίηση.  

ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ: Να γίνει ένας προγενετικός έλεγχος.  

ΜΑΝΟΣ: Στον προγενετικό έλεγχο μπορείτε να μας βοηθήσετε εσείς; 

ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ: Ναι βεβαίως.  

ΜΑΝΟΣ: Ρούλα θέλεις να ρωτήσει κάτι; 

ΡΟΥΛΑ: Όχι.  

ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ: Μήπως η μητέρα θέλει να πει κάποιες από τις σκέψεις της; 

ΡΟΥΛΑ: Η ερώτηση μου θα ήταν αυτή, αν θα μπορούσατε να βοηθήσετε στον προγενετικό έλεγχο. Το απάντησε, δεν έχω κάτι άλλο.  

ΓΙΑΤΡΟΣ: Τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα; 

ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ: Αν βρεθεί η μετάλλαξη, η πιο λογική πορεία είναι ότι πολύ νωρίς, στις 11 βδομάδες μπορεί να γίνει προγενετικός έλεγχος και θα δούμε αν το έμβρυο πάσχει ή όχι. Εσείς θα αποφασίστε αν θα επιλέξετε να γίνει μια φυσική σύλληψη και προγενετκός έλεγχος  ή μια τεχνητή γονιμοποίηση και η διαδικασία που πρέπει.  

ΓΙΑΤΡΟΣ: Πρέπει να δούμε, επιστημονικά, τι προκάλεσε τους δύο αιφνίδιους θανάτους και τη μία ανακοπή. Κρατώ με μεγάλη προσοχή τα λόγια σας σήμερα.  

Θυμηθείτει τι έλεγε η Ρούλα Πισπιρίγκου στο T-live για την τέταρτη εγκυμοσύνη της:

Η τηλεφωνική συνομιλία με τον γενετιστή ολοκληρώνεται και το ζευγάρι συνεχίζει την κουβέντα με τον γιατρό.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου επιμένει να ρωτάει για το παιδί στη φωτογραφία και όχι για την κατάσταση της Τζωρτζίνας!

ΓΙΑΤΡΟΣ: Εσείς τι σκέφτεστε; 

ΜΑΝΟΣ ΣΕ ΡΟΥΛΑ: Εσύ πες 

ΡΟΥΛΑ: Εγώ δεν ξέρω. 

ΜΑΝΟΣ: Γιατί με κοιτάς; 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Ποιον να κοιτάξει; 

ΡΟΥΛΑ: Για πείτε μου για το παιδάκι; 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Το συγκεκριμένο παιδάκι πήγε σ΄ένα νοσοκομείο αποκατάστασης στη Ρώμη, κάθισε δύο χρόνια … 

ΡΟΥΛΑ: Με εγκεφαλοπάθεια; 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Έφυγε άσχημα. Εδώ, στη δική μας περίπτωση θέλουμε δουλειά και θετική σκέψη. Πρέπει να πορευτούμε ως ομάδα. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα τοίχος για να σας αγκαλιάσουμε. 

Μετά από αρκετά λεπτά συνομιλίας ο Μάνος Δασκαλακης ρωτάει για πρώτη φορά για την κατάσταση της υγείας της 9χρονης κόρης τους που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αμέσως μετά η Ρούλα Πισπιρίγκου θέλει να μάθει αν η Τζωρτζίνα βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια των φαρμάκων.

ΜΑΝΟΣ: Με τη Τζωρτζίνα έχουμε κάποια εξέλιξη; 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Σήμερα θ’ αρχίσουμε τη φυσικοθεραπεία, θα πάμε δυναμικά. Στην αρχή της βδομάδας θα μιλήσω με τη Διευθύντρια του κέντρου αποκατάστασης, να μας πει τη γνώμη της.  

ΜΑΝΟΣ: Κοιμόταν τώρα, δεν ξύπναγε με τίποτα, ροχάλιζε.  

ΡΟΥΛΑ: Έχει φύγει από την επήρεια φαρμάκων; 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Δεν το ξέρουμε, πρέπει να της δώσουμε λίγο χρόνο ακόμη. Και επίσης μη ξεχνάμε τι έπαθε ο εγκέφαλός της. 

ΡΟΥΛΑ: Χθες ο Μάνος μίλησε με έναν άλλο γιατρό και του είπε ότι το παιδί θα μείνει έτσι, 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Αυτό το ξέρει μόνο η Τζωρτζίνα. Σίγουρα ξέρουμε την κατάσταση, ότι πέρασε πολύ δύσκολα. Από την άλλη είναι μαχητής. Πρέπει να νιώθουμε ότι τίποτα δεν τελείωσε και να της το μεταφέρουμε αυτό όταν είμαστε μαζί της.  

ΜΑΝΟΣ: Ο εγκέφαλος δεν παίρνει κάτι χειρουργικά; 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Όχι 

ΜΑΝΟΣ: Ούτε στο εξωτερικό; 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Ούτε στο φεγγάρι. Ό, τι κάνει η ίδια, θα ξεκλειδώσει και αναπτύξει πράγματα με τη βοήθεια τη δική μας. Πρέπει να πορευτούμε με αισιοδοξία και θετική σκέψη. Πρέπει ν’ αγωνιστούμε.  

O γιατρός προσπαθεί να εκφράσει την στήριξή του στο ζευγάρι με κάθε τρόπο , με τους δυο γονείς να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, χαλαροί. Μάλιστα, η Ρούλα Πισπιρίγκου ρωτά τον γιατρό αν οι παππούδες μπορούν να δουν τη Τζωρτζίνα με βιντεοκλήση. 

ΡΟΥΛΑ: Μπορούν οι παππούδες να της μιλήσουν βιντεοκλήση; 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Να περιμένουμε λίγο ακόμη γιατί θα έχει μια καλύτερη εικόνα για τους παππούδες. Με το καλό την άλλη βδομάδα θα το κάνουμε. Θα ρωτήσουμε και την ψυχολόγο. 

ΜΑΝΟΣ: Δυστυχώς, ο εγκέφαλος άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό. Τα καταλαβαίνει όλα αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

ΡΟΥΛΑ: Αναπνευστικά πως είναι; 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Πολύ καλά. 

ΡΟΥΛΑ: Σίτιση; 

ΜΑΝΟΣ: Την ξεκίνησε σήμερα. 

ΡΟΥΛΑ: Μέσω σωλήνα θα είναι; 

ΓΙΑΤΡΟΣ: Ναι. Αυτό που θέλω απ ‘ όλους μας είναι να μπαίνουμε μέσα και να της λέμε καλά λόγια.  Σήμερα μια νοσηλεύτρια της έφτιαξε τα μαλλάκια. 

ΡΟΥΛΑ : Ναι το είδα.

ΓΙΑΤΡΟΣ: Θέλω να μιλάμε γιατί θα έρθουν στιγμές που δεν θ’ αντέχετε. 

ΜΑΝΟΣ: Έχουν έρθει.

ΓΙΑΤΡΟΣ: Επίσης, μπορούμε να έχουμε και τη συνδρομή της ψυχολόγου. Κοιμάται καλά η Ρούλα; Την προσέχεις; 

ΜΑΝΟΣ: Ναι αμέ. 

ΡΟΥΛΑ: Αμέ, κοιμάμαι. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις