Μια νέα εποχή ανοίγει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων, μέσω του εθνικού προγράμματος πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».
Ο λόγος γίνεται για τη δωρεάν παροχή φαρμάκων για την παχυσαρκία τα οποία θα χορηγούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης ιατρικής και διατροφικής παρακολούθησης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, το πρόγραμμα της φαρμακευτικής υποστήριξης των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από παχυσαρκία, αλλά και συνοδά νοσήματα (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπνική άπνοια κλπ), θα διεξαχθεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις και πάντα κάτω από την καθοδήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, η οποία και θα καταρτίσει τις κατευθυντήριες οδηγίες το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, η Επιτροπή θα εισηγηθεί εάν κάποιος σταματήσει να παρακολουθείται από διατροφολόγο, αυτόματα να διακόπτεται και η χορήγηση των φαρμάκων.
Αυτό συμβαίνει διότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θεωρείται αποτελεσματική μόνο όταν εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει ιατρική παρακολούθηση, αλλαγή τρόπου ζωής και επιστημονική καθοδήγηση στα θέματα της διατροφής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η παχυσαρκία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι χρόνια πολυπαραγοντική νόσος, και αν δεν αλλάξουν οι συμπεριφορές που την προκαλούν, το φάρμακο από μόνο του δεν επαρκεί
Εάν μάλιστα κάποιος δεν προβεί σε αλλαγές του τρόπου ζωής, όταν θα διακόψει τη θεραπεία, τα κιλά θα επανέλθουν.
Ταυτόχρονα, προκύπτει και θέμα ορθής διαχείρισης πόρων, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν υψηλό κόστος και χορηγούνται υπό αυστηρά επιστημονικά και οικονομικά πρωτόκολλα.
Τι περιλαμβάνει η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Η απόφαση της Πολιτείας να εντάξει δωρεάν φαρμακευτική παρέμβαση για την παχυσαρκία, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», όπως έχει αναφέρει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υποδηλώνει πρόθεση της να προχωρήσει σε τολμηρές παρεμβάσεις σε επίπεδο δημόσιας υγείας.
Η νέα δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Καρδιαγγειακού Κινδύνου, που ήδη «τρέχει» σε όλη τη χώρα.
Σκοπός είναι να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι παράγοντες που σχετίζονται με σοβαρά νοσήματα, με την παχυσαρκία να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Η διαδικασία προβλέπει:
- Δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις,
- Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου,
- Αξιολόγηση του δείκτη μάζας σώματος (BMI),
- Λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού.
Μέσα από αυτή την κλινική αξιολόγηση, οι γιατροί θα παραπέμπουν όσους πληρούν τα κριτήρια για περαιτέρω παρακολούθηση και θεραπευτική παρέμβαση.
Δωρεάν φάρμακα και ιατρική παρακολούθηση: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Η φαρμακευτική αγωγή θα παρέχεται δωρεάν σε όσους διαγνωστούν με νοσογόνο παχυσαρκία και συγκεκριμένα:
- Πολίτες με BMI ≥ 40
- Ή BMI ≥ 35 με συνυπάρχουσες παθήσεις όπως:
- Υπνική άπνοια
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
Οι ασθενείς αυτοί θα έχουν πρόσβαση σε:
- ειδικό γιατρό (ενδοκρινολόγο ή παθολόγο),
- χορήγηση νέων φαρμάκων παχυσαρκίας, που θα καθοριστούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας,
- δωρεάν υποστήριξη από διατροφολόγο,
- συνεχή ιατρική παρακολούθηση.
Διευκρινίζεται, επίσης, πως αν διακοπεί η παρακολούθηση από διατροφολόγο, διακόπτεται και η φαρμακευτική αγωγή.
«Θέλουμε να υπάρχει ολοκληρωμένη θεραπευτική πλαισίωση, δηλαδή και ιατρική παρακολούθηση και διατροφική υποστήριξη, και να συνδυάζονται διατροφή και φάρμακα», δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Ποια φάρμακα θα χορηγούνται
Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ποια σκευάσματα θα διατεθούν, καθώς η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, πρόκειται για τα φάρμακα νέας γενιάς που δρουν στην όρεξη και στον μεταβολισμό, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται με επιτυχία παγκοσμίως και χορηγούνται και στην Ελλάδα, ωστόσο μόνο ιδιωτικά και με υψηλό κόστος.
Ωστόσο, διευκρινίζεται πως το πρόγραμμα δεν αφορά γενικά όσους έχουν “παραπανίσια κιλά”, αλλά αυστηρά περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας με σοβαρό ιατρικό υπόβαθρο. Γι’ αυτό και η επιλογή των ασθενών θα γίνει με βάση αυστηρά κλινικά και εργαστηριακά κριτήρια.
Ανάγκη ελέγχου του προβλήματος της παχυσαρκίας στην Ελλάδα
Ένας στους δύο ενήλικες στην Ελλάδα είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα, το 60% των ενηλίκων Ελλήνων αντιμετωπίζει πρόβλημα σωματικού βάρους, ενώ το 17% χαρακτηρίζεται ως παχύσαρκο. Τα νούμερα στα παιδιά και εφήβους, επίσης, έχουν σημάνει συναγερμό.
Πίσω από την παχυσαρκία, όμως, κρύβονται καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2, υπνική άπνοια, αναπηρίες, ψυχικές επιβαρύνσεις. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήδη “γονατίζει” από τα κόστη αυτών των χρόνιων νοσημάτων, γι’ αυτό και αυτή τη φορά το Υπουργείο Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένο για τομές.