Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Παυλάκης: Υπάρχει πιθανότητα να διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων

Παυλάκης: Υπάρχει πιθανότητα να διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων

Κατηγορηματικά αντίθετος με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα εμφανίστηκε, ξανά, ο Έλληνας καθηγητής και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Και προειδοποίησε πως ο κορονοϊός μπορεί να έχει πολλές μεταλλάξεις και ότι οι επόμενες εβδομάδες φέρνουν αύξηση κρουσμάτων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου, είπε ο Γιώργος Παυλάκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (01.04.2021) στο Πρώτο Πρόγραμμα. Και δεν απέκλεισε νέα άνοδο.

«Ότι υπάρχει πιθανότητα να διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, υπάρχει. Απαιτείται πιστή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Φοβάμαι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε μεγάλη αύξηση και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα νοσοκομεία», τόνισε ο Έλληνας καθηγητής.

Σημείωσε πως απαιτούνται μια σειρά από μέτρα, όπως:

  • Καθαρισμός αέρα εσωτερικών χώρων
  • Ανοιχτά παράθυρα
  • Καθαριστικά μηχανήματα (φορητά με φίλτρα)
  • Υποχρεωτικά ατομικά τεστ, τα οποία αν γίνουν ρουτίνα στους ανθρώπους που δουλεύουν θα βελτιώσουν την κατάσταση πάρα πολύ

«Η σωτηρία μας δεν θα έρθει από ένα πράγμα. Θα χρειαστεί και το καλοκαίρι για τον εμβολιασμό. Η Ευρώπη είναι ακόμα πίσω, δυστυχώς. Η άνοιξη και το καλοκαίρι θα βγουν με μερικό εμβολιασμό. Αυτός ο ιός μπορεί να κάνει τεράστιες μεταλλάξεις», σημείωσε ο Γιώργος Παυλάκης και πρόσθεσε πως «τα εμβόλια είναι μέρος της λύσης. Το πρόβλημα είναι ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί».

Click4more Το παρασκήνιο των αποφάσεων για χαλάρωση των μέτρων – Η αντίθεση των επιστημόνων και το σχέδιο για λιανεμπόριο και σχολεία

Ο Έλληνας καθηγητής τα… έσουρε σε εκείνους που έχουν βρει τρόπο να «καταπατούν» τα μέτρα, ενώ οι σώφρονες είναι πάντα οι… «Ιφιγένειες», εκείνοι που βλέπουν μία μειοψηφία να μην κάνει τα σωστά και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, όχι για τα μέτρα αλλά για την εφαρμογή τους

«Στην Ελλάδα έχουν μπερδέψει τα μέτρα με την ελληνική version, η οποία είναι “δεν χρειάζεται να προσαρμοστούμε κατά 100%” και βρίσκουν τρόπο να τα καταστρατηγήσουν», είπε ο Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας πως σε κανέναν «φυσιολογικό άνθρωπο δεν αρέσουν τα μέτρα αλλά πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες. Πρέπει να εστιάσουμε στο τι έκαναν οι χώρες (το 1/4 του πλανήτη) οι οποίες καταπολέμησαν τον κορονοϊό. Ποια είναι για παράδειγμα η διαφορά στην Αυστραλία ή με τη Νέα Ζηλανδία. Μην κρυβόμαστε πίσω από σαθρά και ψεύτικα επιχειρήματα. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μπερδεύουμε τις συσχετίσεις με την αιτιολογία. Όταν δύο γεγονότα γίνονται μαζί δεν σημαίνει ότι το ένα είναι απόρροια του άλλου».

Κατά την άποψή του, «οι πολίτες αφέθηκαν αβοήθητοι σε πολλά πράγματα: ο ιός είναι αερομεταδιδόμενος, χρειάζονται μάσκες. Έγινε αγώνας για να γίνει σαφές ότι αυτός ο ιός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το πλύσιμο των χεριών μόνο. Δεν έχει γίνει ενημέρωση και καμπάνια γρήγορη για το τι προβλήματα δημιουργεί αυτή η πανδημία».

«Τίποτα δεν προστατεύει 100%, ούτε οι μάσκες, ούτε το πλύσιμο των χεριών. Το κακό είναι η κακή ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Π.χ στα πανηγύρια είχαμε πολλές υπερμεταδόσεις του ιού. Και ακούω από διάφορα χωριά, η Κρήτη που έχει καταληφθεί 100% από το βρετανικό στέλεχος από τη μία ημέρα στην άλλη, τώρα θα έχει πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υπεύθυνη εντατική ενημέρωση που να λέει: φυλαχτείτε και πώς. Χρειάζεται μία συστοιχία μέτρων που πρέπει ο καθένας να κάνει και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δίνοντας το ελεύθερο για να χαλαρώσουμε, είναι πολύ επικίνδυνο. Η κυβέρνηση ανοίγει, ενώ αν ακούσατε τον κο Χαρδαλιά είπε: “δεν ανοίγουμε”», πρόσθεσε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις