Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Παύλος Γλύξμπουργκ: «Δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε το Σύνταγμα», η συνέντευξη και τα μηνύματα

Παύλος Γλύξμπουργκ: «Δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε το Σύνταγμα», η συνέντευξη και τα μηνύματα

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ έδωσε την πρώτη συνέντευξη μετά τον θάνατο του πατέρα του και προσπαθεί να στείλει μια σειρά από μηνύματα του ίδιου και της οικογένειάς του…

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ μίλησε στη γαλλική Point De Vue μέσα στην Αθηναϊκή Λέσχη. Ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, δηλώνει αρχηγός της τέως βασιλικής οικογένειας και ξεκαθαρίζει πως ούτε με την πολιτική πρόκειται να ασχοληθεί, ούτε θα προσπαθήσει ποτέ να ανατρέψει το πολίτευμα. «Θα είμαι ο Παύλος για όλους» λέει χαρακτηριστικά στη δημοσιογράφο που κάθεται απέναντί του.

«Δεν θα αλλάξω ποτέ τη στάση μου. Ο κόσμος θα με δει όπως είμαι: αρχηγός της οικογένειας. Ο Παύλος για όλους. Η Ελληνική Δημοκρατία υπάρχει σχεδόν πενήντα χρόνια. Ελπίζω οι ηγέτες της να μας βλέπουν ως ανθρώπους καλής θέλησης. Δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε το Σύνταγμα, αλλά για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να προχωρήσει. Ποτέ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τους ηγέτες άμεσα» αναφέρει σε κάποιο σημείο.

Ο Παύλος επιβεβαιώνει ότι έχει στο μυαλό του, την αγορά ακινήτου στην Αθήνα, αφού όταν επιστρέφει στην Ελλάδα θέλει να έχει μια μόνιμη βάση και όχι να μένει σε ξενοδοχείο. «Ψάχναμε να αγοράσουμε ένα σπίτι στην Ελλάδα εδώ και καιρό και από τότε που πέθανε ο πατέρας μου υπήρχαν πολλές φήμες. Μπορεί να είναι στην Αθήνα, θα εξαρτηθεί από το τι θα βρούμε».

Ο 56χρονος Παύλος μιλάει μεταξύ άλλων για τις συζητήσεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, για το τελετουργικό της κηδείας του Κωνσταντίνου και ίσως το μοναδικό του παράπονο. Αυτό που έχει να κάνει με τον χρόνο του λαϊκού προσκυνήματος στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών: «Θα θέλαμε να τους δώσουμε μια ολόκληρη μέρα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό. Αυτό που έχει ενδιαφέρον και πρέπει να σημειωθεί είναι η παρουσία πολλών νέων στο πλήθος, όχι μόνο γνωστών του πατέρα μου. Σίγουρα επειδή κατάλαβαν ότι ήταν ένα ιστορικό γεγονός. Ο πατέρας μου ήταν αρχηγός του κράτους, βασιλιάς, χρυσός Ολυμπιονίκης. Πολλοί δεν τον γνώριζαν, αλλά ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε μια προσωπικότητα, ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας».

Για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για την κηδεία του Κωνσταντίνου αναφέρει: «Δεν είχαμε ιδέα πώς θα ήταν η τελετή, μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους ή μια ιδιωτική εκδήλωση. Όταν αποφασίστηκε η δεύτερη επιλογή, εξήγησα αμέσως ότι η αδελφή του πατέρα μου είναι βασιλική σύζυγος της Ισπανίας και μητέρα του βασιλιά και η αδελφή της μητέρας μου βασίλισσα της Δανίας, έτσι θα υπήρχαν αναγκαστικά επίσημες αντιπροσωπείες. Ο βασιλιάς Κάρολος έχει υιοθετήσει την παράδοση της μητέρας του να μην έρχεται σε κηδείες στο εξωτερικό».

Ο Παύλος φαίνεται ότι επιθυμεί να πορευτεί ως αρχηγός της τέως βασιλικής οικογένειας. Να κρατήσει έναν άτυπο τίτλο χωρίς να έχει φιλοδοξίες για κάτι άλλο: «Δεν πρόκειται να αναλάβω επίσημο ρόλο, ούτε εγώ ούτε ο μεγαλύτερος γιος μου. Το μόνο που μπορώ να του προτείνω είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του παππού του, να είναι καλός άνθρωπος όπως ελπίζω να είμαι και εγώ. Τον ενθαρρύνω επίσης να εξερευνήσει όλα όσα τον ενδιαφέρουν, να μην παγώσει σε ένα παρελθόν που έχει περάσει».

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ πλέκει το εγκώμιο της Μαρί Σαντάλ, για τον τρόπο που όπως λέει έχει μεγαλώσει τα παιδιά τους και τονίζει πως η ψυχολογία της μητέρας του, Άννας Μαρίας, βελτιώνεται διαρκώς τις τελευταίες μέρες. Σε διάφορα σημεία επαναλαμβάνει ότι θα επισκέπτεται την Ελλάδα πιο τακτικά από ότι το έκανε, προφανώς για να την γνωρίσει καλύτερα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις