Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Περιστέρι: Χειροτονήθηκε ο νέος μητροπολίτης

Περιστέρι: Χειροτονήθηκε ο νέος μητροπολίτης

Χειροτονήθηκε σήμερα ο νέος μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. 

Ο νεοχειροτονηθείς μητροπολίτης Περιστερίου στα λίγα λόγια του ανέφερε πως η κατά Θεόν σιωπή είναι ο καλύτερος τρόπος έκφρασης. Χαρακτήρισε την ιεροσύνη ως χάρισμα και δώρο Χριστού: «Να μου επιτρέψετε τη σιωπή μου και να μου τη συγχωρήσετε».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ευχαρίστησε όλα τα συνοδικά μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δέχθηκαν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου για τη χειροτονία του στην εκκλησία του Περιστερίου και τον ενέταξαν στην οικογένεια των επισκόπων, τους μητροπολίτες που συλλειτούργησαν στη χειροτονία του, τους αρχιερείς που παραβρέθηκαν, τους γονείς του που κοιμήθηκαν πρόσφατα και όλους τους συναδέλφους του σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες που υπηρέτησε. Τέλος, δήλωσε συνοδική υπακοή.

Ιερωνύμος: Η πανδημία έφερε επιπλέον στην επιφάνεια την σπουδαιότητα του θεολογικού λόγου

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι «η σχεδόν ομοθυμαδόν επιλογή ενός ανθρώπου της μάχιμης θεολογικής επιστήμης δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η επιδίωξη είναι να επικαιροποιήσει τη σπουδαιότητα του θεολογικού λόγου στο σήμερα. Για τους περισσότερους ο θεολογικός λόγος είναι θεωρητικός, ακαδημαϊκός και σχολαστικός. Στη δική μας ορθόδοξη παράδοση ο θεολογικός λόγος είναι όντως θεολογικός μόνον όταν επιδρά στην καθημερινότητά μας, όταν συνδυάζει τη θεωρία και την πράξη.

Το κύριο μέλημα του θεολογικού λόγου είναι να μας περιγράψει ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Να μας αποκαλύψει τον σκοπό της δημιουργίας, δηλ. το νόημα της ζωής.

»Ο θεολογικός λόγος σχετίζεται με τη σωτηρία του ανθρώπου. Η πανδημία έφερε επιπλέον στην επιφάνεια την σπουδαιότητα του θεολογικού λόγου. Σε τέτοιες κρίσεις φαίνεται ιδιαιτέρως η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών δομών». Ακολούθως, επισήμανε πως «δεν είναι η μετάνοια του ανθρώπου που καθιστά δυνατή τη συγχώρεση του Θεού, αλλά η συγχώρεση του Θεού είναι εκείνη που καθιστά δυνατή τη μετάνοια».

Στη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Περιστερίου το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς και ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις