Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Πέθανε 8χρονο παιδί από διφθερίτιδα!

Πέθανε 8χρονο παιδί από διφθερίτιδα!

Το παιδί σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.
Το παιδί πέθανε την Τρίτη 26/11/2019 στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Τι είναι η διφθερίτιδα.

Μια ασθένεια ξεχασμένη, η διφθερίτιδα, πήρε την ζωή ενός μικρού παιδιού στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Η ασθένεια είχε εξαλειφθεί λόγω του εμβολιασμού σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Όμως, όπως φαίνεται το 8χρονο παιδί δεν είχε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Έτσι, το παιδί, μολύνθηκε από διφθερίτιδα. Το παιδί σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ήταν ορφανό από γονείς, είχε σύνδρομο down και μέχρι τα πέντε του χρόνια ζούσε σε ίδρυμα. Στα πέντε του υιοθετήθηκε από Έλληνες γονείς. Το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας έπρεπε να είχε γίνει όταν ήταν τριών ετών. Μεταφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή με βαριά λαρυγγίτιδα στο Παίδων και εισήχθη άμεσα στην ΜΕΘ. Δυστυχώς όμως την Τρίτη 26/11/2019 εξέπνευσε. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων βγήκαν την Τετάρτη και διαπιστώθηκε ότι έπασχε από διφθερίτιδα.

Τι λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο newsit.gr

Το θέμα επιβεβαίωσε στο newsit.gr ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως είπε, το 8χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»  με βαριά λαρυγγίτιδα. Αμέσως μπήκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διασωληνώθηκε, ενώ έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι το παιδί έπασχε από διφθερίτιδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το παιδί είχε πλημμελή εμβολιασμό. Όπως προκύπτει από το βιβλιάριο υγείας του είχε πραγματοποιήσει τα εμβόλια μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας του. Όπως είπε στο newsit.gr ο κ. Γιαννάκος, το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα γίνεται στα τρία έτη και στην προκειμένη περίπτωση δεν είχε πραγματοποιηθεί. Το άτυχο παιδάκι, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είχε σύνδρομο down, ήταν υιοθετημένο από Έλληνες γονείς οι οποίοι και το μετέφεραν τη Δευτέρα στο νοσοκομείο Παίδων.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Σύμφωνα με το iatropedia.gr η  διφθερίτιδα είναι μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Η σοβαρή αυτή ασθένεια που άλλοτε μπορούσε να προκαλέσει και θανάτους, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τις αναπτυγμένες χώρες, λόγω του αποτελεσματικού και σωστού εμβολιασμού, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι ότου εξαφανισθεί από ολόκληρο τον κόσμο. Απαραίτητο είναι να μην παραμελούνται οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου.

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η διφθερίτιδα οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Η νόσος έχει χρόνο επώασης 2-6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.

Επιδημιολογικά

Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

Η νόσος αρχίζει με μέτριο πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Στο φάρυγγα (διφθεριτική φαρυγγίτιδα) οι αμυγδαλές καλύπτονται από ρυπαρό (βρώμικο) και δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Υπάρχει τοπικός πόνος, δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση) και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων.

Εάν υπάρξει επέκταση και στον λάρυγγα (διφθεριτική λαρυγγίτιδα) τότε θα παρουσιασθεί και βράγχος φωνής (βραχνάδα) μέχρι και αφωνία (έλλειψη φωνής), βήχας και δύσπνοια.

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Μικροβιολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος θα καθορίσουν την τελική διάγνωση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Οι επιπλοκές της διφθερίτιδας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Στο νευρικό σύστημα μπορεί να προκληθεί παράλυση των περιφερικών νεύρων και στο κυκλοφορικόσύστημα, μυοκαρδίτιδα. Άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι η νεφρίτιδα, η πνευμονία και η ατελεκτασία.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η άμεση αντιμετώπιση με χρήση αντιδιφθεριτικού ορού και αντιβιοτικών όπως, πενικιλίνη ή ερυθρομυκίνη για 10 ημέρες είναι η πρώτη θεραπευτική προσέγγιση, με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού. Ακολούθως η αντιμετώπιση τυχών επιπλοκών είναι σημαντική.

Πως να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Η πρόγνωση εξαρτάται από την εντόπιση του μικρόβιου, τη λοιμογόνο δύναμή του και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Προσοχή χρειάζεται κατά το χρόνο επώασης και στους υγιείς μικροβιοφορείς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις