Δευτέρα, 26 Φεβ.
13oC Αθήνα

Πέθανε ο Κώστας Βεργόπουλος

Κώστας Βεργόπουλος

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών άφησε την Πέμπτη (09.11.2017), στο Παρίσι, ο Κώστας Βεργόπουλος.

Ο Κώστας Βεργόπουλος, οικονομολόγος, διανοητής και συγγραφέας, πέθανε στο Παρίσι μετά από αιμάτωμα στο κεφάλι και σύντομη νοσηλεία.

Ποιος ήταν ο Κώστας Βεργόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Το 1974 εξελέγη καθηγητής οικονομολογίας στη Σορβόννη και αργότερα το 1992 καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2002 ήταν καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 8. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Παράλληλα, εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπήρξε διευθυντής του προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNITAR) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την απορρύθμιση και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.

Την περίοδο 1997-1999 διετέλεσε επικεφαλής του Vision Group του ASEM που είχε σκοπό την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώ ήταν μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Το συγγραφικό του έργο

Είχε γράψει και συμμετάσχει στη συγγραφή επιστημονικών έργων, πολλά εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί από τα ελληνικά σε πολλές γλώσσες.

Το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, 1975
Η απο-ανάπτυξη σήμερα;, 1986
Εθνισμός και οικονομική ανάπτυξη, 1993
Κράτος και οικονομική πολιτική στον 19ο αιώνα, 1994
Παγκοσμιοποίηση, η μεγάλη χίμαιρα, 1999
Ποιος φοβάται την Ευρώπη – Ανατομία ενός μύθου, 2000
Το τέλος του κύκλου, 2002


Η αρπαγή του πλούτου, 2005
Το μεγάλο ρήγμα, 2007
Οι αμετανόητοι, 2010
Μετά το τέλος, 2011
Η ανάρμοστη σχέση, 2012
Το μαύρο και το κόκκινο, 2014
Η νέα παγκόσμια αναταραχή, 2017

Συλλυπητήρια από τον Νίκο Βούτση

Τη θλίψη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την απώλεια του Κώστα Βεργόπουλου.

«Με συγκίνηση πληροφορήθηκα την απώλεια του φίλου, συναγωνιστή και συντρόφου στην Ανανεωτική Αριστερά Κώστα Βεργόπουλου. Ήταν ένας διαπρεπής οικονομολόγος, σπουδαίος διανοητής, εμπνευσμένος δάσκαλος και καταξιωμένος συγγραφέας με πλούσιο επιστημονικό έργο που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Αγωνίστηκε με πάθος για τις ιδέες του και εργάστηκε συστηματικά για την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Η απώλειά του αφήνει ένα κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, και βέβαια σε όσους τον γνώριζαν προσωπικά ή και μέσα από το έργο του.

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Φωτογραφίες Αρχείου: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις