Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Πέθανε ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Σερντάρης

Πέθανε ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Σερντάρης

Την απώλεια του σκηνοθέτη Βαγγέλη Σερντάρη ανακοίνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Ο πολυβραβευμένος δημιουργός της μεγάλης οθόνης είχε υπογράψει ανάμεσα σε άλλα έργα και την ταινία «Η Βασιλική» (1997), ενώ ήταν συμπαραγωγός του θρυλικού «Ρεμπέτικου».

Ο Βαγγέλης Σερντάρης ανήκε στη χρυσή γενιά του ελληνικού σινεμά, μαζί με ονόματα όπως, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Φέρρης, Τώνια Μαρκετάκη, Δήμος Θεός, Κώστα Βρεττάκος κ.ά.

Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε από την κριτικό κινηματογράφου, Ροζίτα Σώκου, ως Φελίνι της Ελλάδας.

Την είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Σερντάρη έκανε γνωστή η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών:

«Με απέραντη θλίψη σας ανακοινώνουμε την απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη και παραγωγού, Βαγγέλη Σερντάρη, επίτιμο μέλος της με σημαντικό, επώνυμο και δημιουργικό έργο.

Ήταν διεθνής σκηνοθέτης με πλούσιο έργο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πάρει πολλά βραβεία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Σημαντικότερες ταινίες του είναι η «Ληστεία στην Αθήνα» (1969) ένα καταπληκτικό φιλμ νουάρ. Το «Θερμοκήπιο» (1985), «Η Βασιλική» (1997), «Ο έβδομος ήλιος του έρωτα» (2001). Ήταν συμπαραγωγός στην ταινία «Ρεμπέτικο».

Το εμβληματικό «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη με συμπαραγωγό τον Βαγγέλη Σερντάρη σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου:

Ο Σερντάρης χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο πατέρας του ελληνικού ρεαλισμού στον κινηματογράφο. Η Ροζίτα Σώκου τον αποκάλεσε Φελίνι της Ελλάδας.

Ανήκε στη χρυσή γενιά του κινηματογράφου, γενιά που έβγαλε ονόματα όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Φέρρης, Τώνια Μαρκετάκη, Δήμος Θεός, Κώστα Βρεττάκος κ.ά.

Στήριξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διεκδικήσεις του σωματείου, ενώ ήταν πάντα δίπλα στους νέους σκηνοθέτες. Η καλλιτεχνική του προσωπικότητα θα μας μείνει αξέχαστη και τον αποχαιρετάμε με μεγάλη ευγνωμοσύνη και σεβασμό», καταλήγει η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις