Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Πετράλωνα: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι ψυχολόγοι για τους καταγγελλόμενους βιασμούς των παιδιών

Πετράλωνα: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι ψυχολόγοι για τους καταγγελλόμενους βιασμούς των παιδιών

Το βάρος της ανατριχιαστικής υπόθεσης βιασμού παιδιών από τον πατέρα τους στα Πετράλωνα «πέφτει» στους ψυχολόγους που κλήθηκαν να εξετάσουν τον 17χρονο που κατήγγειλε τη φρικαλεότητα των γονέων του. Αν και φαίνεται να μην διαπιστώνεται η αποτρόπαιη πράξη από ιατροδικαστικές εξετάσεις, οι ειδικοί συμφωνούν ότι επιβεβαιώνεται από άλλους παράγοντες.

Όπως αποκάλυψε η εκπομπή LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο, παιδοψυχολόγοι και γιατροί εξετάζουν και σήμερα τον 17χρονο που κατήγγειλε τους απανωτούς βιασμούς από τον πατέρα του και από συνολικά 17 άτομα, από την ηλικία των 7 ετών, στα Πετράλωνα.

Οι ειδικοί επιχειρούν να δώσουν απάντηση για τη βασιμότητα των καταγγελιών, καθώς οι ολοένα και περισσότερες σοκαριστικές και ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα αποτυπώνουν ίσως μια από τις χειρότερες υποθέσεις παιδικής κακοποίησης στα χρονικά.

«Η ‘μητέρα’ μου δημιουργούσε ένα κλίμα περιφρόνησης και απόρριψης προς το πρόσωπό μου», είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο 17χρονος. «Ακόμα και όταν δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα κόπρανά μου, λόγω της σεξουαλικής κακοποίησης που έχω υποστεί, με έλεγε σκ@@@@ρη και ξεμπέρδευε με τον ρόλο της ως “μάνα”».

Όσα διαπίστωσαν οι ψυχολόγοι τα τελευταία χρόνια

Ο 17χρονος έχει εξεταστεί από 8 ειδικούς και όλοι τους διαπίστωσαν πως η νοημοσύνη του ήταν φυσιολογική ενώ διέκριναν άγχος, έντονο θυμό και αδυναμία συγκέντρωσης. Επίσης, οι περιγραφές του παιδιού ήταν κατά διαστήματα γεμάτες οργή τόσο για τον πατέρα όσο και για τη μητέρα του.

Ειδικότερα, οι τρεις από αυτούς συμφώνησαν ότι το παιδί βίωσε εξαιρετικές ψυχοτραυματικές εμπειρίες που κατέστρεψαν τη ζωή του. Η μία που διαφώνησε επικαλέστηκε λόγους που την έκαναν να αμφιβάλει για το αν όντως κακοποιήθηκε σεξουαλικά.

Πιο συγκεκριμένα, η ψυχολόγος που εξέτασε και τα δύο αδέλφια τον Απρίλιο του 2021, εξέφρασε αμφιβολίες για μερικά από τα γεγονότα:

  • Ένα σεξουαλικά κακοποιημένο παιδί διστάζει να μιλήσει για τη κακοποίησή του. Εκείνος, όμως, αποκάλυψε με ευκολία την κακοποίηση και μιλάει κατ’ επανάληψη για το συμβάν χωρίς κανένα δισταγμό.
  • Η αφήγηση έχει έντονη υπερβολή και οι ισχυρισμοί του φαντάζουν παράλογοι και αβάσιμοι.
  • Δεν εμφάνισε φόβο, κατάθλιψη, απελπισία.

Παράλληλα, υπήρχαν αρκετές αποκλίσεις με ισχυρισμούς σε προηγούμενο ψυχολόγο:

  • Δεν ανέφερε παιδότοπο
  • Ανέφερε γυμνά αγόρια και κορίτσια που χόρευαν και της έκλειναν τα μάτια.
  • Ανέφερε τρεις 3 άνδρες και μία γυναίκα που την πείραζαν στο σώμα της.
  • Υποστήριξε ότι ο πατέρας την πείραζε μέσα από το μαγιό.
  • Αποδεικνύεται η χαλαρή στάση, που δεν συνάδει με βιασμό.
  • Δεν έβρισκε χρόνο να τα πει στην μητέρα της.
  • Τα είπε μια φορά που η μητέρα την πήγαινε σε φιλικό σπίτι.
  • Δεν εμφάνισε θυμό, φόβο, ενοχή, ντροπή, στοιχεία κατάθλιψης και απελπισίας.
  • Ίσως δηλώνεται κακοποίηση για την προσοχή των γονιών ή για να εκδικηθούν έναν ενήλικα.

Για τα ερωτηματικά που δημιουργούνται στην υπόθεση βιασμού στα Πετράλωνα μίλησε και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, λέγοντας ότι «πρώτον όταν ο ανήλικος είχε απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη και στην Αστυνομία δεν προχωρούσε σε σαφείς αναφορές για τα πρόσωπα που τον βίαζαν. Από τις τότε ιατροδικαστικές εξετάσεις δεν προέκυψαν στοιχεία της κακοποίησης και δεν υπήρχαν αναφορές κακοποίησης για τα άλλα παιδιά από την αρχή».

Επίσης, ο 17χρονος εξετάστηκε και το 2017 από γιατρούς όταν κατήγγειλε τη φρικαλεότητα που ζούσε. Ο ιατροδικαστής που είδε το παιδί το 2018, δηλαδή 1 χρόνο μετά την καταγγελία και τουλάχιστον 2 χρόνια μετά την τελευταία φορά που κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε, δεν διαπίστωσε αλλοιώσεις και κακώσεις και ο βιασμός δεν μπορεί να εξακριβωθεί λόγω παρέλευσης αρκετού χρόνου.

Πού βασίζονται οι Αρχές για τους βιασμούς

Πάντως, οι Αρχές εκτιμούν ότι επειδή το παιδί φέρει σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και έχει την ικανότητα να θυμηθεί τυχόν βλαβερά γεγονότα, ενισχύουν τη βασιμότητα των βιασμών.

«Τόσο στην αφήγηση του ίδιου όσο και της μικρής κόρης, διαφαίνονται ισχυρές ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης, καθεμιά τους εξεταζόμενη με βάση το ηλικιακό κριτήριο, την περίοδο κακοποίησης αλλά και την στιγμή της αποκάλυψης, χωρίς να μπορεί να εξαχθεί βέβαιο συμπέρασμα για την ακρίβεια όλων όσων περιγράφηκαν, ελλείψει μάλιστα αυτοπτών μαρτύρων και ιατροδικαστικών ευρημάτων».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις