Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, πλήθος κόσμου είπε το μεσημέρι της Τρίτης (06.05.2025) στο κοιμητήριο Κηφισιάς το τελευταίο «αντίο» στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη.
Ενός ανθρώπου που κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους σπουδαιότερους διπλωμάτες που γνώρισε ποτέ η χώρα. Ο Πέτρος Μολυβιάτης ήταν πολλά περισσότερα από απλά ο «εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Ήταν ένας άνθρωπος που υπηρέτησε την πατρίδα με τιμή και σεβασμό, μία άποψη που είχαν ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Ο επιτυχημένος διπλωμάτης, Πέτρος Μολυβιάτης έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, σε ηλικία 97 χρόνων, μετά από νοσηλεία του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το φέρετρό του έφτασε στο νεκροταφείο τυλιγμένο με την ελληνική σημαία.
Πέρα από την κόρη του Λώρα, το παρών έδωσαν και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος αλλά και ο νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άλλοι που θέλησαν να τιμήσουν τον Χιώτη διπλωμάτη και στενό φίλο και συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
Μετά την τελετή ταφής, πολλοί φίλοι και συνεργάτες ξέσπασαν σε κλάματα.
Η κόρη του Λώρα μάλιστα πήρε αγκαλιά την ελληνική σημαία που είχε καλύψει το φέρετρο του αγαπημένου της πατέρα.
Ο επικήδειος του Κώστα Καραμανλή
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέγνωσε επικήδειο στη μνήμη του πρώην ΥΠΕΞ. Αναφέρθηκε τόσο στην παρακαταθήκη που άφησε ο Πέτρος Μολυβιάτης ως πολιτικός όσο και ως άνθρωπος.
Όλα όσα είπε:
«Αποχαιρετούμε σήμερα έναν σπουδαίο Έλληνα. Ο Πέτρος Μολυβιάτης, στην μακρά διαδρομή του, υπηρέτησε με πίστη, συνέπεια και ανιδιοτέλεια το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον. Ως διπλωμάτης από το 1956 σε καίρια πόστα, στην Άγκυρα, την Μόσχα, την Πραιτόρια, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Και από το 1974 έως τον θάνατό του στο πλάι του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως ο στενότερος και πολυτιμότερος συνεργάτης του. Επανειλημμένα Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής και επί μακρόν Πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ανάδειξη και ακμή του οποίου συνέβαλε καθοριστικά.
Σε όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά, η εμπειρία του, η διεισδυτική του ματιά, οι συμβουλές του ήταν ανεκτίμητης αξίας. Άριστος γνώστης της διεθνούς σκηνής και των εθνικών θεμάτων, συνομιλητής των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της εποχής του, συνάμα διορατικός και εύστροφος, εύστοχος και αναλυτικός ήταν ο καλύτερος δάσκαλος επί των εξωτερικών θεμάτων που θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί.
Εν τούτοις οι καλύτερες διδαχές του δεν γίνονταν δια λόγων, παραινέσεων ή επισημάνσεων. Αλλά με τον αποτελεσματικότερο τρόπο διδασκαλίας που υπάρχει. Δια του παραδείγματος. Η αφοσίωσή του στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, στην διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος ήταν απαράμιλλη. Πίστευε βαθιά ότι αυτή είναι η μόνη πυξίδα που πρέπει να καθοδηγεί όσους υπηρετούν τα κοινά. Αποστρεφόταν τις περιττές και ανούσιες μεγαλοστομίες, την υπερβάλλουσα διάθεση συνδιαλλαγής σε καίριας εθνικής σημασίας θέματα, την προθυμία αποδοχής υποδείξεων εκ μέρους τρίτων ισχυρών συμμάχων ή άλλων. Το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Αυτό ήταν και είναι το «δόγμα Μολυβιάτη». Αυτό ήταν το μέλημα και η αγωνία του μέχρι την τελευταία ώρα.
Εξ ίσου σημαντική παρακαταθήκη του είναι η ολοκληρωμένη αντίληψη για το πρότυπο του δημόσιου λειτουργού. Ο σεβασμός στο δημοκρατικό πολίτευμα και τους νόμους, η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και η χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος ήταν οι αμετακίνητες προτεραιότητές του. Με την συμπεριφορά και το παράδειγμά του έβαζε ψηλά τον πήχη για όσους μετέχουν στον δημόσιο βίο, παρότι είχε πλήρη επίγνωση των ατελειών και των αδυναμιών που όχι σπάνια τον χαρακτηρίζουν.
Ο κορυφαίος της ελληνικής διπλωματίας, ο πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης ήταν μια σπάνια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Άνθρωπος με υψηλό δείκτη συναισθηματικής ευφυΐας, λεπτότητα πνεύματος και συμπεριφοράς, φυσική ευγένεια, χιούμορ και προσήνεια ανέδιδε διαρκώς άρωμα ανώτερης ποιότητας χαρακτήρα. Ήταν ξεχωριστό προνόμιο η συναναστροφή μαζί του, δώρο ζωής η φιλία του.
Στα αγαπημένα του παιδιά Λώρα και Γιώργο και στα εγγόνια του τα θερμά μου συλλυπητήρια, μέσα από την καρδιά μου. Να είστε υπερήφανοι για όσα έκανε, για όσα δίδαξε, για όσα πρόσφερε στην Πατρίδα. Και να τιμούμε όλοι πάντα την μνήμη του.
Καλό ταξίδι κύριε Πέτρο, καλό Παράδεισο».
Ποιος ήταν ο «άρχοντας» της διπλωματίας
Γεννημένος στη Χίο στις 12 Ιουνίου 1928, ο Πέτρος Μολυβιάτης υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόσο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του όσο και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, διατελώντας εξ απορρήτων του συνεργάτης και διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου (1974-1980).
Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα. Υπηρέτησε σε σημαντικά πόστα, μεταξύ άλλων, στις ελληνικές πρεσβείες στη Μόσχα, την Άγκυρα και την Πρετόρια, καθώς και στις μόνιμες αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη) και στο ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες).
Κατά την περίοδο 1980-1985 και ξανά το 1990-1995, ανέλαβε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Το 1996 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία, θέση την οποία διατήρησε έως το 2004. Την ίδια χρονιά ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Φεβρουάριο του 2006.
Υπηρέτησε δύο ακόμη φορές ως Υπουργός Εξωτερικών, σε υπηρεσιακές κυβερνήσεις: το 2012 στην κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου και το 2015 στην κυβέρνηση Βασιλικής Θάνου.
Η απώλεια του Πέτρου Μολυβιάτη αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική πολιτική σκηνή καθώς η συμβολή του υπήρξε καθοριστική σε θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.
Τον Απρίλιο του 2005, ο Μολυβιάτης μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή απέστειλαν επιστολές σε Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, προτείνοντας λύση για το Μακεδονικό. Η πρόταση περιλάμβανε την υιοθέτηση διπλής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» για διεθνή χρήση και διατήρηση του συνταγματικού ονόματος στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Παρά τη στενή του σχέση με τον Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, ο Μολυβιάτης απολάμβανε ευρύτερης εκτίμησης στο πολιτικό σύστημα. Ενδεικτική είναι η καλή συνεργασία του με τον Αντώνη Λιβάνη, στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την περίοδο της «συγκατοίκησης» Προεδρίας-Κυβέρνησης (1980-1985), όπου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή κρίσεων.
Υπήρξε πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», που φέρει το όνομα του πολιτικού με τον οποίο συνδέθηκε καθοριστικά η πολιτική του διαδρομή.
Ήταν παντρεμένος με τη Νιόβη Χριστάκη και είχαν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά, μία κόρη και ένα γιο.