Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πέτσας: Αδύνατο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου με αυτά τα δεδομένα

Ερμού
Φωτογραφία Αρχείου / Intime News

Τα σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα, η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και οι πιέσεις στο οικονομικό πεδίο έχουν δημιουργήσει μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση. Νούμερο ένα προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, χωρίς όμως αυτό να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων στις 29 Μαρτίου, τοποθετήθηκαν το πρωί της Τρίτης (23/3) τόσο ο Στέλιος Πέτσας, όσο και η Ζωή Ράπτη. Και τα δύο κυβερνητικά στελέχη κατέστησαν σαφές ότι βασικός στόχος είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. 

Click4more: Lockdown: Αγωνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Στο τραπέζι ξανά η 29η Μαρτίου

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε πως το λιανεμπόριο είναι αδύνατο να ανοίξει στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα. «Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί.», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Εκτίμησε δε, ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, ενώ έκλεισε με την ευχή αυτό να είναι το τελευταίο lockdown που ζούμε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Ζωή Ράπτη σημείωσε ότι όπως εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν είναι δυνατόν περάσουμε σε άνοιγμα της αγοράς και των δραστηριοτήτων. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα αποσυμπίεσης των πολιτών, όπως εξήγησε. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

Παραμένει στο τραπέζι η 29η Μαρτίου;

Η ασφυκτική κατάσταση στην οικονομία αλλά η κραυγή αγωνίας του κόσμου της αγοράς, είναι δύο παράγοντες που απασχολούν έντονα το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου, και οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Ενώ η κυρίαρχη άποψη είναι πως τα καταστήματα δεν θα μπορέσουν να ανεβάσουν ρολά πριν από τις 5 Απριλίου, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι «εφόσον υπάρξει μια ακτίνα φωτός» στο επιδημιολογικό τοπίο ως το τέλος της εβδομάδας, τότε την Παρασκευή θα τεθεί για εξέταση στη σύσκεψη των Επιστημόνων η πρόταση για άνοιγμα στις 29 Μαρτίου.

Click4more: Νέο έκτακτο σχέδιο για τους ασθενείς με κορονοϊό – Πως θα αξιοποιηθούν οι επιστρατευμένοι γιατροί

Χτες, τα πρώτα δείγματα γραφής από το πρώτο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ήταν ενθαρρυντικά. Τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών δούλεψαν με κανόνες, χωρίς να εντοπιστεί συνωστισμός ή καταστρατήγηση των μέτρων, ενώ και τα ανοιχτά πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι πρόσφεραν χαμόγελα στα μικρά παιδιά και μια μικρή αίσθηση ελευθερίας στους μεγαλύτερους.

Ένα μικρό καταρχήν άνοιγμα του λιανεμπορίου, μόνο με τη μέθοδο του click away, δεν θα επιβαρύνει τη δημόσια υγεία, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη…

Τον τελευταίο λόγο τον έχει βέβαια η πανδημία. Ωστόσο, καθώς ο στόχος είναι ως το Πάσχα (2 Μαΐου) να έχουν ανοίξει τα πάντα (σχολεία, εστίαση κ.ο.κ.) εκτιμάται ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να καθυστερήσει όσο λιγότερο γίνεται.

Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση των επιστημόνων, θα επανεξεταστεί και το θέμα της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο (κωδικός 6 στα SMS).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις