Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Πέτσας: Γύρω στις 20 με 24 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Πέτσας: Γύρω στις 20 με 24 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, το πότε αναμένεται το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και τι γίνεται με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.

Γύρω στις 20 Μαΐου το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών

Γύρω στις 20 Μαΐου αναμένεται και το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών.

«Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι μια συζήτηση που έχουμε κάνει. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να υποβληθούν σε self-tests και να φορούν μάσκες. Το άνοιγμά τους αναμένεται γύρω στις 20-24 Μαΐου. Είμαστε σε επικοινωνία με τους ειδικούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Να βγει γρήγορα το πόρισμα για την 44χρονη

Σχολιάζοντας την περίπτωση 44χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca ο κ. Πέτσας είπε ότι «Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που έθιξε και ο ίδιος ο σύζυγος της 44χρονης. Γρήγορα να υπάρξει το πόρισμα των αρμόδιων υπηρεσιών για να δείξει από τι προήλθε ο θάνατος της 44χρονης. Πρέπει να γνωρίζουμε αν υπήρχε συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό και στο θάνατο. Για τέτοιου είδους θέματα είναι απαραίτητο να έχουμε απαντήσεις και να μην υπάρχουν σκιές. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δώσει απαντήσεις».

Πότε θα μπορούν οι νέοι να επιλέξουν εμβόλιο

Σχετικά με το πότε θα μπορούν οι άνθρωποι νεότερων ηλικιών να επιλέξουν το εμβόλιο που θα κάνουν ο ίδιος ανέφερε ότι «Νομίζω ότι η ανακοίνωση του εμβολιασμού των νεότερων ηλικιών έδωσε ανακούφιση στην κοινωνία μας. Το Μάιο θα έχουμε πολλά εκατομμύρια εμβολιασμούς και αυτό θα βοηθήσει να φτάσουμε στο σημείο όπου όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί, να το κάνει και την επόμενη ημέρα. Το τι διαθεσιμότητα θα υπάρχει, σε ποια εμβόλια, θα το δούμε τότε. Με βάση τον προγραμματισμό, από τον Ιούνιο και μετά θα υπάρχει πληθώρα εμβολίων. Στους αρχικούς τρεις μήνες έγινε περιορισμένος αριθμός εμβολίων, λόγω της έλλειψης».

Ο ίδιος, σχολιάζοντας το αν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς, μετά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στον κλάδο, είπε ότι «Έχει συζητηθεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς, αν συνεχιστούν τα χαμηλά ποσοστά. Είμαι απογοητευμένος από τη συμμετοχή του διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι κάτι που το εξετάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας».

Πότε θα έρθει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Τέλος, σχετικά με το πότε θα έρθει ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος για το θέμα. Ένας στους δύο Έλληνες έχει κάποιο κατοικίδιο. Έχει ολοκληρωθεί η άτυπη περίοδος διαβούλευσης. Πιστεύω θα έχουμε δυνατότητα να βγούμε σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Έχει γίνει πολλή δουλειά. Θα είναι ένα πλέγμα παρεμβάσεων, ώστε κανένα ζώο να μην είναι αδέσποτο ή κακοποιημένο».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις