Τρίτη, 21 Μαΐ
28oC Αθήνα

ΠΦΣ: Δεν κυκλοφορούν σκευάσματα ιωδίου στην ελληνική αγορά για προφύλαξη από ραδιενέργεια

Αλτσχάιμερ

Πολλοί είναι οι Έλληνες που έσπευσαν στα φαρμακεία της περιοχής τους για να αγοράσουν χάπια ιωδίου, φοβούμενοι μήπως προκύψει ένα νέο Τσερνόμπιλ, ένα νέο πυρηνικό ατύχημα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Μόνο που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τους βάζει… φρένο!

Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια ύστερα από ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έκανε γνωστό ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Τα σκευάσματα ιωδίου, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Και καταλήγει: «Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις