Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πηγές ΥΠΕΝ: Μέσα στην εβδομάδα η άδεια για την Ολυμπιάδα

Πηγές ΥΠΕΝ: Μέσα στην εβδομάδα η άδεια για την Ολυμπιάδα

Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία της επένδυσης. Αντίθετα οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στις Σκουριές δεν θα εκδοθούν εφόσον εκκρεμεί η διαιτησία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν πολύ σημαντική την εν λόγω άδεια καθώς παρέχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η εξόρυξη στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και η πρώτη επεξεργασία του μεταλλεύματος στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, όπως και η συναφής απασχόληση των εργαζομένων.

Η βασική εκκρεμότητα για την επένδυση ήταν και παραμένει η μέθοδος της μεταλλουργικής επεξεργασίας στις Σκουριές.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή της μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash smelting) που προβλέπεται στην απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με υποχρέωση «να εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα, επί τόπου του έργου».

Η μη πραγματοποίηση των εν λόγω δοκιμών επί τόπου είναι η αιτία για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε το καλοκαίρι του 2015 σε ανάκληση της τεχνικής μελέτης.

Η «Ελληνικός Χρυσός», απέκτησε τα μεταλλεία Κασσάνδρας τον Ιανουάριο 2004 έναντι 11 εκατ. ευρώ. Το 2006 η εταιρία μεταβιβάστηκε στην European Goldfields η οποία το 2012 εξαγοράστηκε από την Eldorado. Η επένδυση περιλαμβάνει επιμέρους τμήματα που είναι κυρίως:

-Το έργο Ολυμπιάδας όπου το κοίτασμα περιλαμβάνει μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρυσό και άργυρο και η επένδυση αφορά τον εκσυγχρονισμό του μεταλλείου και την επαναλειτουργία του παλιού εργοστασίου εμπλουτισμού έως ότου τεθεί σε λειτουργία το νέο που πρόκειται να κατασκευαστεί.

-Τις Σκουριές (κοίτασμα χαλκού, χρυσού) και το έργο Στρατωνίου που περιλαμβάνει κοιτάσματα ψευδαργύρου, μολυβδου, αργύρου καθώς και το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου.

Σύμφωνα με την εταιρία, η επένδυση για την αγορά της Ελληνικός Χρυσός το 2012 έφθασε τα 2 δισ. δολάρια ενώ από τότε έχει επενδύσει 1 δισ. δολ για την ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις