Τετάρτη, 10 Απρ.
16oC Αθήνα

Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με PCR test για όλους

Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με PCR test για όλους

Είτε εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι, οι πολίτες που θα χρειαστεί να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης από τον κορονοϊό θα πρέπει να προσκομίσουν θετικό αποτέλεσμα από PCR test!

Την αλλαγή στον τρόπο καταχώρηση των ασθενών με κορονοϊό στο μητρώο Covid ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων. Έτσι, πλέον, μόνο με PCR τεστ θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό ανοσίας οι πολίτες, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε ανεμβολίαστοι.

Το πιστοποιητικό νόσησης προς το παρόν έχει ισχύ έξι μηνών, αλλά δεν αποκλείεται να μειωθεί η διάρκεια ισχύς του. Το μέτρο έχει στόχο να αποφευχθούν οι ψευδείς δηλώσεις νόσησης για την εξασφάλιση πλαστού πιστοποιητικού. Μόνο που το νέο μέτρο επηρεάζει και τους εμβολιασμένους.

«Με την ΚΥΑ που θα εκδοθεί, προκειμένου να υπάρχει πιστοποιητικό νόσησης, θα πρέπει να γίνεται PCR μοριακός έλεγχος. Είναι καλύτερος έλεγχος γι’ αυτούς που νοσούν. Μπορεί κάποιος να μπαίνει σε καραντίνα με το self test και το rapid test, όμως πιστοποιητικό νόσησης δεν θα λαμβάνει αν δεν γίνει PCR», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Διευκρινίζεται ότι χθες (01.12.2021, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είχε προτείνει στην κυβέρνηση να απαιτείται PCR τεστ μόνο στους ανεμβολίαστους, προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης.

Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, οι ανεμβολίαστοι όφειλαν να πληρώνουν το PCR από την τσέπη τους, ενώ οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να το κάνουν δωρεάν στις δημόσιες δομές, εάν εμφάνιζαν συμπτώματα.

Ωστόσο, παραμένει να διευκρινιστεί πώς θα κάνουν άμεσα το PCR τεστ σε δημόσιες δομές υγείας οι εμβολιασμένοι, αφού η λίστα με τις δομές που κάνουν έλεγχο για Covid-19, δεν διευκρινίζει εάν πραγματοποιείται rapid ή PCR τεστ. Παράλληλα, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να το πληρώσουν από την τσέπη τους και δεν προβλέπεται κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε επικοινωνία του iatropedia.gr με το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει άμεσα ανακοίνωση των δημόσιων δομών, στις οποίες οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν διαγνωστικό μοριακό έλεγχο.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις