Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πλαφόν στο κέρδος: Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία

Κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία μπαίνει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε καταναλωτικά αγαθά μετά τις καταγγελίες για κερδοσκοπία. 

«Δεν βάζουμε διατίμηση αλλά αποκτούμε ένα εργαλείο που θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Από την Τρίτη ξεκινούν εκτεταμένοι σαρωτικοί έλεγχοι. Να γίνει σαφές, σε όλους ότι η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία κερδοσκοπίας. Δεν θα πληρώσουν οι συμπολίτες μας πάνω στην διεθνή έκρηξη τιμών και το καπέλο κάποιων θα θελήσουν να βγάλουν υπερκέρδος. Τώρα, είναι η ώρα όλοι να φερθούμε υπεύθυνα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ξεκαθάρισε ότι δεν λέει κανείς πως η έκρηξη των διεθνών τιμών καυσίμων δεν θα φτάσει και στους καταναλωτές και ότι οι τιμές θα πάψουν να αυξάνονται με αυτή την τροπολογία. «Οι  τιμές», είπε, «θα αυξάνονται στο ρυθμό που αυξάνεται η πρώτη ύλη. Εάν βάλουμε, διατίμηση κάτω του κόστους αυτό που θα έχουμε θα είναι ελλείψεις και μαύρη αγορά».

Είπε ακόμα ότι αυτό που επιδικώκει αυτή η τροπολογία είναι «Κάποιοι να κερδοσκοπήσουν μέσα στην αναμπουμπούλα του πολέμου και με την δικαιολογία της αύξησης των τιμών να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους κάνοντας αρπαχτή. Θέλουμε να αποτραπούν ασυνείδητοι να κερδοσκοπήσουν. Και τοποθετούμε το όριο σύγκρισης με το Σεπτέμβριο του 2021, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή πριν από την έναρξη της κρίσης. Σε περιπτώσεις που θα εντοπιστεί κάποιος να έχει βάλει καπέλο θα έχει πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ». 

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: «Δεν είναι πλαφόν τιμής αλλά μέτρο που έχει σκοπό να προστατέψει τους Έλληνες καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας. Έχουμε μεγάλη αύξηση τιμών αλλά δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται σε λίγες ώρες στον Έλληνα καταναλωτή. Θα δώσουμε εργαλεία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να παρέμβουν».

Είπε ακόμα: «Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης μας ανησυχούν και γι’ αυτό η αντίδρασή μας λαμβάνει υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Κάνουμε ό,τι περνάει επίσης από το χέρι μας για να εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός. Δεν είναι εύκολη άσκηση αλλά η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του». 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις