Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Πλάκα, “νεκρή πόλη”: Άδειοι δρόμοι, κλειστά μαγαζιά και τζίρος στα τάρταρα

Πλάκα

Με “νεκρή πόλη” εξακολουθεί να μοιάζει η Πλάκα, καθώς, παρά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και της επαναλειτουργίας εστιατορίων και καφέ από τις 25 Μαΐου, πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Παράλληλα, οι περισσότερες από όσες λειτουργούν βλέπουν τον τζίρο τους να είναι μειωμένος πάνω από 80%.

Η απουσία τουριστών στην πλέον τουριστική περιοχή της πρωτεύουσας είναι, φυσικά, η αιτία για την κατάσταση αυτή, ενώ εξαιρετικά περιορισμένη είναι και η κάθοδος των κατοίκων της Αθήνας για βόλτα και διασκέδαση στην περιοχή.


Αμέσως μετά το lockdown κόσμος επισκέφθηκε την Πλάκα και το κέντρο της Αθήνας, αλλά για βόλτα, και μετά από δυο βδομάδες, ούτε αυτοί πλέον κατεβαίνουν.

Όπως μας λένε οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων προσπαθούν να σπάσουν τον γρίφο για το πώς θα αντέξουν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, μέχρι να έρθουν οι τουρίστες, και πολλοί μάλιστα προβληματίζονται για το πόσοι τουρίστες θα έρθουν.

Καθώς περπατήσαμε στους πιο γνωστούς δρόμους της Πλάκας, κυρίως στις οδούς Δ. Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Βύρωνος, Κυδαθηναίων, Αδριανού, Αιόλου, Πανδρόσου, Άρεως, Ηφαίστου, στην πλατεία Μοναστηρακίου και στην πλατεία Αγ. Ασωμάτων, πολλά από τα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος εξακολουθούν να έχουν κατεβασμένα ρολά.

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των καταστημάτων έχει ανοίξει, δεν σημαίνει ότι κάνει και πωλήσεις. Δύο στις τρεις επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι ο τζίρος τους είναι μειωμένος πάνω από 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με κάποιους ιδιοκτήτες να μας λένε ότι μπορεί να έχουν και μηδενικό τζίρο.

Χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Χανιωτάκη που έχει παγωτατζίδικο στην Πλάκα και μας λέει ότι η πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρσι φτάνει χωρίς υπερβολές το 90% και ψάχνει τρόπο για να επιβιώσει η επιχείρηση μέχρι να έρθουν οι τουρίστες.

Ο κ. Νίκος, υπεύθυνος καταστήματος με ρούχα και σουβενίρ μας λέει πως υπάρχει μέρα που μπορεί να εξυπηρετήσει το πολύ 3-4 άτομα.

Υπεύθυνος πολύ γνωστού ιστορικού μπαρ στη Πλάκα, μας λέει ότι πολλά καταστήματα, σχεδόν το 50%, δεν άνοιξαν, μετά την καραντίνα, και κάποια αλλά άνοιξαν, αλλά έκλεισαν ξανά, γιατί δεν άντεξαν το βάρος των εξόδων, προσθέτοντας πως οι Αθηναίοι δεν πατάνε ούτε για βόλτα.

Τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών όσο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει οι εμπορικές επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, οι οποίες εξαρτούν τον τζίρο τους σχεδόν αποκλειστικά από τον εισαγόμενο τουρισμό, να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης που αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις