Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Πλαστά διπλώματα σε πιλότους: «Βοήθησα μόνο φίλους» υποστηρίζει ο 70χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος

Πλαστά διπλώματα σε πιλότους: «Βοήθησα μόνο φίλους» υποστηρίζει ο 70χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος

Παραδέχεται τη βοήθεια σε κάποιους για να περάσουν τις θεωρητικές εξετάσεις, αλλά αυτό το έκανε μόνο για φίλους και γνωστούς λέει ο 70χρονος πρώην φροντιστής της «Ολυμπιακής», που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος με τα πλαστά διπλώματα σε πιλότους.

«Λόγω της πανελλαδικής και όχι μόνο, αναγνώρισης της κατάρτισής μου στον χώρο που λατρεύω και δραστηριοποιούμουν, κάποιοι που επιθυμούσαν να γίνουν πιλότοι, προερχόμενοι ιδίως από το φιλικό και συγγενικό μου περιβάλλον, ζήτησαν τη συνδρομή μου ώστε να επιτύχουν στο θεωρητικό σκέλος των εξετάσεων. Δέχθηκα να βοηθήσω κάποιους υποψήφιους να επιτύχουν», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Live News. 

Η αλήθεια πάντως είναι πως στην αστυνομική επιχείρηση που έγινε αιφνιδιαστικά στο σπίτι του και σχεδόν ταυτόχρονα με το εξεταστικό κέντρο, ο 70χρονος πιάστηκε επ’ αυτόφωρο μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που έδειχνε ζωντανή εικόνα με τους επίδικους υποψηφίους.

Κατά την έρευνα που έκανε η αστυνομία στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο μικροκάμερες, πλήθος καρτών SIM, 3 ακουστικά τύπου ψείρας και το ποσό των 860 ευρώ.

Η σχολή που έδινε τις βεβαιώσεις

Όπως πρώτο αποκάλυψε το LIVE NEWS, ο 70χρονος συνταξιούχος δεν ήταν ποτέ πιλότος στην «Ολυμπιακή» αλλά ιπτάμενος φροντιστής. Μετά το τέλος της θητείας του, κατάφερε και πήρε το δίπλωμα πιλότου, κάνοντας πτήσεις όμως μόνο με μικρά αεροσκάφη και μεταφέροντας 2 – 3 επιβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προκαλέσει και ατυχήματα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Ήταν δύο σοβαρά ατυχήματα με αποτέλεσμα να αποχωρήσει.

Ο 70χρονος εξηγεί στο LIVE NEWS πως είναι συνταξιούχος και, όπως λέει, άριστος γνώστης των αεροπορικών ζητημάτων. Αρνείται ότι χορήγησε βεβαίωση σε κάποιον υποψήφιο πιλότο καθώς ο ίδιος δε διαθέτει τέτοια σχολή.

«Ουδεμία σχολή εκπαίδευσης υποψηφίων πιλότων διαθέτω, ούτε διδάσκω σε αντίστοιχο περιβάλλον. Ως εκ τούτου, δε δύναμαι να χορηγώ βεβαιώσεις παρακολούθησης θεωρητικών μαθημάτων σε υποψήφιους πιλότους, προκειμένου να τους επιτραπεί η συμμετοχή τους στις εξετάσεις».

Εκείνος όμως που διέθετε σχολή πιλότων στη Θεσσαλονίκη και που σύμφωνα με το κατηγορητήριο μοίραζε τέτοιες βεβαιώσεις, ήταν ο 69χρονος συνεργός του. Σε επικοινωνία που είχε το LIVE NEWS πάντως με το στενό του περιβάλλον, ο 69χρονος αρνείται σθεναρά την εμπλοκή του.

«Όλα είναι μια πλεκτάνη. Δεν ισχύει τίποτα. Όλοι οι μαθητές της σχολής μας παρακολουθούν υποχρεωτικά τα μαθήματα ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να συμμετάσχουν στις θεωρητικές εξετάσεις».

Υπήρχαν όμως κάποιοι μαθητές που δυσκολεύονταν ιδιαίτερα στην ύλη. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναλάμβανε δράση ο 70χρονος ο οποίος λειτουργούσε ως το «σκονάκι» τους την ώρα των εξετάσεων με το αζημίωτο φυσικά.

«Η συνδρομή μου αφορούσε μόνο το θεωρητικό σκέλος της εξέτασής τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο υποψήφιος προκειμένου να λάβει το δίπλωμά του θα έπρεπε, με ίδιες δυνάμεις, να επιτύχει στην πρακτική εξέταση ενώπιον εξεταστών, ήτοι στην πλοήγηση της πτητικής συσκευής (αεροσκάφους).

»Με τον τρόπο αυτό, δίπλωμα έλαβαν κάποια ελάχιστα πρόσωπα που παρουσίαζαν μεν δυσκολία στο να ανταπεξέλθουν στη θεωρητική δοκιμασία, αλλά ωστόσο στην πράξη ήταν απολύτως ικανά να χειριστούν άριστα ένα αεροσκάφος».

Πόσο έφτανε η ταρίφα

Για τις υπηρεσίες του, το κύκλωμα λάμβανε υπέρογκα χρηματικά ποσά που σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, άγγιζαν τα 8.000 ευρώ για κάθε υποψήφιο. Η ταρίφα ανέβαινε στα 25.000 ευρώ αν ο εξεταζόμενος ήθελε το πτυχίο στο σπίτι χωρίς καν να δώσει εξετάσεις, με τα μέλη της οργάνωσης να λένε στις μεταξύ τους συνομιλίες «και λίγα χρεώνουμε».

34χρονος: Το γονατίσατε. Τι να πω; Εντάξει. Δεν έχω λόγια.

70χρονος: Αξίζουμε τα λεφτά που παίρνουμε; (γέλια)

34χρονος: Αν και δεν με συμφέρει, θα πω ότι και λίγα είναι.

70χρονος: Μετά από σένα που να τη πάω τη ταρίφα…; (γέλια).

Το απίστευτο είναι πως όλοι οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς το αδίκημα που διέπρατταν κατ’ εξακολούθηση θεωρείται πλημμέλημα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τουλάχιστον 5 άτομα από την αρχή του έτους απέκτησαν δίπλωμα με αυτόν τον παράνομο τρόπο, με τους δράστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι έχοντας απομυζήσει κάτι περισσότερο από 49.000 ευρώ μέσα σε λίγους μήνες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις