Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ποια είδη κορονοϊού υπάρχουν και ποια προσβάλλουν πιο συχνά τον άνθρωπο

Ποια είδη κορονοϊού υπάρχουν και ποια προσβάλλουν πιο συχνά τον άνθρωπο

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από την εξάπλωση του κορονοϊού, ωστόσο ο COVID-19 δεν είναι και ο μοναδικός κορονοϊός που υπάρχει. 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Οι κορονοϊοί πήραν την ονομασία τους από την όψη που έχουν κάτω από το μικροσκόπιο, καθώς ο καθεαυτός ιός έχει προεξοχές που τον κάνουν να μοιάζει με στέμμα (κορώνα).

Διαβάστε όσα δεν γνωρίζετε για τον κορονοϊό και τα διάφορα είδη, εκ των οποίων κάποια είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Τέσσερις είναι οι βασικές υποομάδες κορονοϊών που υπάρχουν, γνωστές ως άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα. Οι κορονοϊοί που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Οι επτά κορονοϊοί που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους είναι:
Οι πιο συνήθεις ανθρώπινοι κορονοϊοί
1. 229Ε (άλφα κορονοϊός).
2. NL63 (άλφα κορονοϊός).
3. ΟΟ43 (βήτα κορονοϊός).
4. HKU1 (βήτα κορονοϊός).

Άλλοι ανθρώπινοι κορονοϊοί
5. MERS-CoV (ο βήτα κορονοϊός που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής, πιο γνωστό από τα αρχικά του στα αγγλικά, MERS).
6. SARS-CoV (ο βήτα κορονοϊός που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, ή πιο γνωστό από τα αρχικά του στα αγγλικά, SARS).
7. 2019 Novel Coronavirus (ο νέος κορονοϊός που ξεκίνησε από την Κίνα και είναι γνωστός και ως COVID-19).

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνήθως μολύνονται από τους ανθρώπινους κορωνοϊούς 229Ε, NL63, OC43 και HKU1. Μερικές φορές οι κορονοϊοί που μολύνουν τα ζώα μπορούν να εξελιχθούν και να εξελιχθούν σε νέους ανθρώπινους κορονοϊούς. Τρία πρόσφατα παραδείγματα αυτής της πιθανότητας είναι οι κορονοϊοί COVID-19, SARS-CoV και MERS-CoV.

Τι δηλώνει ο καθηγητής Ιατρικής σχολής – Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις