Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ποια πετρελαιοκηλίδα; Άκουσαν τον υπουργό και πήγαν παραλία! [pics]

Ποια πετρελαιοκηλίδα; Άκουσαν τον υπουργό και πήγαν παραλία! [pics]
EUROKINISSI

Είναι ν’ απορείς κανείς τι μπορεί να έκαναν σήμερα το πρωί οι ελάχιστοι πολίτες που έβαλαν το μαγιό τους και πήγαν στην παραλία του Εδεμ στον Άλιμο. Μάλλον άκουσαν τον υπουργό ο οποίος τους συμβούλευσε να κάνουν μπάνιο άφοβα. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Η εικόνα της κυρίας που είναι ξαπλωμένη στην παραλία και στο φόντο η μπουλντόζα να μαζεύει ό,τι άφησε στην άμμο η πετρελαιοκηλίδα είναι ίσως η φωτογραφία της ημέρας.

Για να σοβαρευτούμε, η κατάσταση είναι και σήμερα πολύ άσχημη παρά το γεγονός ότι ο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει δηλώσεις στελεχών της εταιρείας απορρύπανσης που χαρακτηρίζουν αισθητά βελτιωμένη την κατάσταση των περιοχών, όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση.

Για του λόγου το αληθές:

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΔΕΜ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ

 

Θα χρειαστούν περίπου 25 ημέρες για την απορρύπανση

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η επιχείρηση απορρύπανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες και τότε θα αναλάβει δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ.

Θα πάρει δείγματα για να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχουν δοθεί εντολές προς τις εταιρείες απορρύπανσης να καταβάλουν εντατικές προσπάθειες, προκειμένου να περιοριστεί η ρύπανση.

Χαρακτηρίζει, δε, το συμβάν «τραγικό» και σημειώνει και ότι «δεν συγχωρείται η εκμετάλλευσή του από κανέναν».

Πως θα γίνει η απάντληση των καυσίμων

Το πράσινο φως από την ασφαλιστική εταιρεία, προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων έχει πάρει ιδιωτική εταιρεία.

Σημειώνεται ότι στο σημείο του ναυαγίου υπάρχει σκάφος στο οποίο θα φορτωθούν τα καύσιμα του ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ, ενώ ειδικοί επί του θέματος σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για διαδικασία στην οποία απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς ένα λάθος μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το πλοίο αναμένεται να τρυπηθεί από την κάτω και την πάνω πλευρά με ειδικά αντιεκρηκτικά εργαλεία, αφού πρόκειται για καύσιμα.

Στη συνέχεια, από τη μία πλευρά με σωλήνα θα περνάει με πίεση ζεστό νερό και από την άλλη θα απαντλούνται τα καύσιμα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κενό αέρα στις δεξαμενές και προκληθεί σύνθλιψη.

Η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 με 25 ημέρες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις