Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Ποια τα σενάρια κλοπής της σορού του Τ.Παπαδόπουλου

Το Σάββατο τελέστηκε το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ.Παπαδόπουλου

 

Συνεχίζονται οι έρευνες της κυπριακής αστυνομίας.

 

Μέχρι σήμερα αρκετά άτομα προσήχθησαν για ανακρίσεις χωρίς ωστόσο να προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο εναντίον τους.
Ο Υπεύθυνος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ δήλωσε ότι επειδή η υπόθεση είναι πολύ ευαίσθητη δεν ανακοινώνονται οι προσαγωγές των υπόπτων.
Ανέφερε ακόμα ότι μετά από πληροφορίες πολιτών έγιναν έρευνες σε πάρα πολλές περιοχές της Κύπρου, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε.
 
Ανέφερε ακόμα ότι όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Αστυνομία από το νεκροταφείο αξιολογούνται από την Εγκληματολογική Υπηρεσία και βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν θα δοθεί και κατεύθυνση στη συνέχεια των ερευνών. Δεν απέκλεισε μάλιστα και το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
 
Ο επαγγελματισμός των δραστών αποδεικνύεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανακριτών, από το γεγονός ότι δεν άφησαν κανένα ίχνος πέραν των αποτυπωμάτων ενός παπουτσιού σε διπλανό τάφο όπου καθάρισαν τα ίχνη τους. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι δράστες πρέπει συνολικά να ήταν από 4 έως 6, αφού η μετακίνηση της ταφόπλακας βάρους 250 κιλών απαιτούσε μεγάλη μυϊκή δύναμη, δεδομένου ότι οι δράστες δεν χρησιμοποίησαν μηχανικό μέσο.
 
Δεν χρησιμοποίησαν επίσης αυτοκίνητο, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την αστυνομία στον εντοπισμό της κατεύθυνσης διαφυγής τους. Άλλωστε η χρήση μεγάλης ποσότητας άσβεστη που δεν είχε μόνο σκοπό να καλύψει τα ίχνη τους αλλά και να τους προστατεύσει από μικρόβια, δείχνει πόσο καλά μελέτησαν την ενέργειά τους.
 
Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά το ενδεχόμενο για την κλοπή της σορού να ευθύνεται εθνικιστική οργάνωση. Στην περίπτωση αυτή, το κίνητρο- σύμφωνα με τα σενάρια της αστυνομίας- θα ήταν η αναζωπύρωση του αντιστασιακού αισθήματος του λαού εν όψει εξελίξεων και λύσης του Κυπριακού την οποία οι δράστες θεωρούν «προδοτική». Το δεύτερο σενάριο που υποθέτει πολιτικά κίνητρα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο και σύμφωνα με αυτό οι δράστες θεωρούν την πολιτική κληρονομιά του τέως προέδρου καταστροφική και γι΄ αυτό ήθελαν να εξαφανίσουν ακόμα και τα λείψανά του εν όψει επίσης νέου διλήμματος για λύση, όπως το 2004.
 
Τα σενάρια, πέραν των πολιτικών κινήτρων, κινούνται στον χώρο του υποκόσμου και των παραθρησκευτικών οργανώσεων. Σε μεγάλη σύσκεψη παρουσία και του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά εξετάστηκε το ενδεχόμενο η κλοπή της σορού να είναι έργο ρουμανικής σπείρας η οποία πρόσφατα είχε κλέψει τη σορό εκατομμυριούχου και είχε ζητήσει λύτρα. Η αστυνομία δεν αποκλείει άνθρωποι του κυπριακού υποκόσμου να αντέγραψαν τους Ρουμάνους συναδέλφους τους. Μέχρι στιγμής πάντως, όπως διαβεβαιώνει στενός συνεργάτης της οικογένειας Παπαδόπουλου, δεν έχει γίνει κανένα τηλεφώνημα ούτε ελήφθη μήνυμα με το οποίο να ζητούνται λύτρα.
 
Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, η αστυνομία αναζητεί τους δράστες μεταξύ των μελών παραθρησκευτικών οργανώσεων που πραγματοποιούν κρυφές τελετές χρησιμοποιώντας τα λείψανα νεκρών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε