Παρασκευή, 17 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ποινική δίωξη για απάτη σε εταιρίες προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μία καλοστημένη απάτη είχαν στήσει δύο εταιρίες προμήθειας ιατρικών υλικών σε δύο δημόσια νοσοκομεία ωστόσο η έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς, Αντώνη Ελευθεριάνου και Γιάννη Σέβη την αποκάλυψε και οδήγησε στην άσκηση ποινική δίωξης για απάτη κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου!

Ποινικά ελεγχόμενοι για την υπόθεση είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των δύο εταιριών – προμηθευτριών ιατρικού υλικού σε δημόσια νοσοκομεία.Δημοσιεύματα του Τύπου οδήγησαν την Εισαγγελία Διαφθοράς να ψάξει την υπόθεση που αφορά σε προμήθεια ιατρικού υλικού όπως βηματοδότες. Η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε στη περιουσία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, δηλαδή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ, πλέον η συνέχιση της δικαστικής έρευνας έχει ανατεθεί σε ανακριτή.

Πως στήθηκε η απάτη:

Στο επίκεντρο της παράνομης κατά τη Δικαιοσύνη δράσης των ελληνικών προμηθευτριών εταιριών ήταν αλλοδαπές εταιρίες με έδρα την Κύπρο! Από την έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς αποκαλύφθηκε πως στις χρήσεις 2005 έως 2009 και στις χρήσεις 2006 και 2007, αντίστοιχα, οι δυο ελληνικές εταιρίες – προμηθεύτριες ιατρικού υλικού σε δημόσια νοσοκομεία – πραγματοποίησαν αγορές εμπορευμάτων από τις συνδεδεμένεςαλλοδαπές εταιρίες με έδρα την Κύπρο.

Συγκεκριμένα τα εμπορεύματα έφταναν κατευθείαν από τους κατασκευαστές στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρίας με δελτία αποστολής και στη συνέχεια τιμολογούνταν από την συνδεδεμένη κυπριακή εταιρία. Το τίμημα οριζόταν αδικαιολόγητα σε ποσό ανώτερο από εκείνο που θα οριζόταν, αν οι αγορές πραγματοποιούνταν από άλλο πρόσωπο με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά κατά το χρόνο της κάθε αγοράς.

Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν μάλιστα πως οι αλλοδαπές εταιρίες είχαν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για την αύξηση του κόστους αγορών, σε τίμημα αδικαιολόγητα ανώτερο από εκείνο που θα επιτύγχαναν αν αγόραζαν τα ίδια εμπορεύματα, από τρίτα ανεξάρτητα πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα οι επίμαχες υπερκοστολογημένες συναλλαγές σχεδόν στο σύνολο τους ήταν τριγωνικές.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι η ελληνική εταιρεία πλήρωσε μεγαλύτερο τίμημα, κατά το έτος 2005, συνολικής αξίας περίπου 2,9 εκ. ευρώ, β) κατά το έτος 2006, συνολικής αξίας περίπου 3,2 εκ. ευρώ, γ) κατά το έτος 2007, συνολικής αξίας περίπου 4,4 εκ. ευρώ, δ) κατά το έτος 2008, συνολικής αξίας περίπου 5,9 εκ. ευρώ και ε) κατά το έτος 2009, συνολικής αξίας περίπου 3,5 εκ. ευρώ.Την ίδια τακτική ακολούθησε και η δεύτερη εταιρεία για τις χρήσεις 2005 έως 2009, με προμήθειες συνολικής αξίας περίπου 19 εκ. ευρώ και 34,5 εκ. ευρώ, αντίστοιχα. Όπως προέκυψε το μικτό κέρδος της κυπριακής εταιρίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το μικτό κέρδος της ελληνικής εταιρίας, γεγονός που δύσκολα συναντάται σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι η ελληνική εταιρία πλήρωσε, κατά μεν τη διαχειριστική περίοδο 1.1.2006 έως 31.12.2006 μεγαλύτερο τίμημα ύψους τουλάχιστον 1,7 εκ. ευρώ, κατά δε τη διαχειριστική περίοδο 1.1.2007 έως 31.12.2007 ύψους 3,8 εκ. ευρώ, για την αγορά εμπορευμάτων από την συνδεδεμένη κυπριακή εταιρία.

Γιατί κατηγορούνται οι νόμιμοι εκπρόσωποι:

Σύμφωνα με την κατηγορία οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιριών φέρονται να παραπλανούσαν τις διοικήσεις και τους αρμόδιους για τη διενέργεια προμηθειών υπαλλήλους δημοσίων νοσοκομείων ότι τα ιατρικά είδη που συμφωνούσαν να προμηθευθούν από την ελληνική εταιρία είχαν αγοραστεί από την συνδεδεμένη εταιρία, στις τιμές μάλιστα οι οποίες αναγράφονταν στα σχετικά τιμολόγια και ότι κατά συνέπεια η τιμή πώλησής τους προς αυτά (νοσοκομεία) έπρεπε να ενσωματώνει το κατά νόμο θεμιτό ποσοστό κέρδους, υπολογιζόμενο όμως επί της υποτιθέμενης τιμής αγοράς τους από την κυπριακή εταιρία, η οποία αναγραφόταν επ’ αυτών.

Στην πραγματικότητα όμως το γεγονός αυτό ήταν ψευδές και είχε ως αποτέλεσμα να συναφθούν συμβάσεις πώλησης μεταξύ των ελληνικών εταιριών και δημοσίων νοσοκομείων, με τίμημα κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο που θα επιτυγχανόταν αν ήταν γνωστή η πραγματική τιμή αγοράς των ιατρικών ειδών απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρία!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε